Je kozmetika, ki jo uporabljate zares naravna, ekološka ?

Je kozmetika, ki jo uporabljate zares naravna, ekološka ?

Velikokrat na kakšnem kozmetičnem izdelku najdemo zapise “naravno”, “bio”, “ekološko”, ki nas skupaj z naravnimi barvami, ilustracijami oziroma fotografijami naravnih sestavin na izdelku želijo prepričati oziroma nam dati vtis, da dotičen kozmetični proizvod spada med ekološko kozmetiko. Pa je temu res tako? Kako se prepričati, da izdelek zares spada med ekološko kozmetiko?

V izogib zavajanju in zlorabljanju naravnih izrazov različne neodvisne ustanove zapišejo standarde, ki jih morajo kozmetični izdelki izpolnjevati, da zadostijo določenim oznakam. Ko proizvajalci dokažejo, da so zahtevam standarda zadostili, jim določene organizacije podelijo certifikate.
🔎 Na izdelkih vedno poiščite ustrezne znake, ki certifikat potrjujejo.

Najbolj uveljavljeni certifikati, ki jih tudi najpogosteje najdemo na kozmetičnih izdelkih v naših trgovinah, so naslednji:

Ecocert Cosmebio Cosmos Soil Association
ecocert
Standard IKC BDIH NaTrue

Nest Kind kozmetični izdelki  ustrezajo standardu IKC in imajo pridobljen slovenski certifikat “Ekološka kozmetika”, ki ga podeljuje Inštitut za kontrolo in certifikacijo UM. Standard »Naravna in ekološka kozmetika«© je zasnovan na osnovi primerljivih zasebnih evropskih standardov za certificiranje naravne in ekološke kozmetike. Pri njegovi pripravi so sodelovali različni neodvisni strokovnjaki s področja kemijskih znanosti, kozmetike in certificiranja. Certificiranje obsega dve skupini kozmetičnih proizvodov – naravna kozmetika in njena nadgradnja – ekološka kozmetika.

Certificirani kozmetični proizvodi so proizvedeni:

  • brez sintetičnih aromatičnih sestavin (parfumi, dišave in eterična olja),
  • brez sintetičnih topil,
  • brez parabenov,
  • brez etoksiliranih sestavin,
  • brez ionizirajočega sevanja,
  • brez gensko spremenjenih organizmov,
  • brez sestavin pridobljenih z ekstrakcijo živali,
  • brez uporabe petrokemijskih katalizatorjev in drugih omejitev.

Kozmetični izdelki niso testirani na živalih in niso narejeni iz ogroženih rastlinskih ali živalskih vrst.

Skladno z zahtevami standarda, certificirani ekološki kozmetični proizvodi vsebujejo najmanj 95 % naravnih sestavin, od katerih mora najmanj 95 % sestavin kmetijskega porekla izhajati iz certificirane ekološke pridelave (Uredba Sveta ES, št. 834/2007 ali drugimi primerljivimi standardi) in največ 5 % sestavin je lahko sintetičnega izvora, katerih nabor je omejen in predpisan s standardom. Prav tako je s standardom določen tudi minimalni delež ekoloških sestavin v končnem kozmetičnem proizvodu.

Nest Kind