Kiropraktična obravnava

Kiropraktična obravnava

Doktor kiropraktike (ZDA), ki je izurjen za izvajanje Websterjeve tehnike in je opravil specializacijo iz kiropraktike na področju pediatrije (licencirano s strani mednarodnega združenja za pediatrijo IPA), se osredotoča na pravilno nevro-biomehaniko križnice in medenice. Zaradi povečanja telesne teže, spremembe drže in hormonskih sprememb se pri nosečnicah poveča tveganje za pelvične bolečine in nevro-biomehanske motnje, ki so v porodniški literaturi navedene kot vzrok za distocijo (težak porod).

Poleg tega se lahko s kiropraktično obravnavo uredi menstrualni ciklus in izboljša delovanje maternice. Z obravnavo med nosečnostjo se lahko izboljšajo ravnotežje, pravilen položaj hrbtenice in fleksibilnost nosečnice. Nosečnice so poročale tudi o milejši jutranji slabosti, kar je dobro za mamo, dojenčka in očeta. Nosečnice, ki so bile med nosečnostjo deležne redne kiropraktične obravnave, naj ne bi imele travmatičnega poroda, sam porod pa naj bi bil lažji in krajši. Poročajo tudi o rednih popadkih, ki omogočajo, da dojenček lažje potuje skozi porodni kanal.

Zato je priporočljivo, da so nosečnice deležne kiropraktične obravnave preden zanosijo, med nosečnostjo in po njej, da se izboljša ustrezna nevro-biomehanika. Kiropraktiki pri obravnavi uporabljamo manipulacijo s sklepi (kar včasih povzroča tiste pokajoče zvoke), delamo z mehkim tkivom in predpišemo vaje, da se preprečijo posledice zategovanja mišic, pritiskov na živce in neskladnost sklepov. Večina hrbtnih bolečin, ki jih izkušajo nosečnice, je obvladljivih, kar pomeni, da ni nobene potrebe, da bi jih trpele.

Sue Ann Cvetko, D.C.