Ovulacija in plodni dnevi

Ovulacija in plodni dnevi

Da povečate možnosti za zanositev je pomembno, da znate izračunati svoje plodne dni in pričetek ovulacije, zato si je pametno voditi koledar plodnosti. Potrebno se je zavedati, da je zanositev možna le nekaj dni v mesecu, saj je jajčece zrelo le enkrat v menstrualnem ciklu. Jajčece je živo le en dan, preden odmre, spermiji pa preživijo približno štiri dni. Najboljši čas za oploditev je približno dva dni pred ovulacijo in dan po ovulaciji.

Če imate redni menstrualni cikel, torej 28 dni je najboljši čas za spočetje med 9. in 16. dnevom cikla. Če imate spolne odnose vsaj na tri dni, boste tako lahko ujeli plodne dni brez izračunavanja. Da bi bolje razumeli svoj menstrualni cikel, bodite pozorni na lastno telo.

Ovulacija – je proces, ki se po navadi zgodi enkrat v vsakem menstrualnem ciklu, ko hormonske spremembe sprožijo sprostitev jajčeca iz jajčnika. Zanosite lahko samo, če jajčece oplodi semenčica. Ovulacija običajno nastopi od 12 do 16 dni pred začetkom naslednje menstruacije. Jajčeca so shranjena v jajčnikih. V prvem delu vsakega menstrualnega cikla zraste in dozori eno od jajčec. Ko se bližate ovulaciji, telo proizvaja vse večje količine hormona estrogena, ki povzroči zadebelitev maternične sluznice in pomaga ustvariti okolje, prijazno za semenčice. Te visoke ravni estrogena sprožijo nenaden dvig ravni drugega hormona, t. i. luteinizirajočega hormona (LH). Dvig ravni LH povzroči sprostitev zrelega jajčeca iz jajčnika – to je ovulacija. Ovulacija običajno nastopi od 24 do 36 ur po dvigu ravni LH, zato je dvig ravni LH dober znanilec najvišje plodnosti. Oploditev jajčeca je mogoča samo do 24 ur po ovulaciji. Če ne pride do oploditve, se maternična sluznica izloči iz telesa (in z njo tudi jajčece) in začne se menstruacija. Ta pomeni začetek naslednjega menstrualnega cikla.

Ko pride do ovulacije, lahko v telesu občutite znatne spremembe, lahko se poviša telesna temperatura, izcedek iz materničnega vratu postane zelo gost, sluzast. Če pa želite res točno vedeti, biti prepričani da imate ovulacijo ali ne, pa lahko kupite ovulacijski test, ki vam na podlagi koncentracije hormonov v urinu, predvsem dviga ravni LH, pokaže kdaj je nastopila ovulacija. Najbolj plodni ste na dan, ko se zazna nenadni dvig ravni LH in naslednji dan.

 

Uredništvo Nest Kind