Uspešno dojenje

Uspešno dojenje

Dojenje je naravno, spontano, čarobno, čudovito, nežno …

Res je, dojenje je vse našteto in še več, a v sodobni družbi se skoraj vse mame soočajo z najrazličnejšimi izzivi pri vzpostavitvi uspešnega dojenja. Dojenje je lahko za mamo največja nočna mora ali največji užitek ali celo oboje. Različni, dobronamerni nasveti o dojenju, ki prihajajo iz vseh strani, mamo lahko zmedejo, saj več ne ve, kateri nasvet je pravi in tako se lahko znajde v začaranem krogu, kjer dojenje ni nič prijetno, naravno, spontano, čarobno … Žalostno je, da smo kot družba dovolili, da je dojenje prišlo tako daleč. Večina žensk v sodobnem svetu ne zna dojiti in se z dojenjem prvič sooči s svojim prvim podojem, ki je vse prej kot to kar je pričakovala.

Sodobna ženska po navadi vzpostavi uspešno dojenje šele z težkim delom, pravili in nasveti, šele po hudih bolečinah in ko je poteklo ogromno solza. Temu s pravimi pripravami, s pravo podporo iz okolice ne rabi biti tako.

Materino mleko je najboljša hrana za dojenčka. Zakaj je temu tako, govori sledeča informacija, ki je samo majhen delček celotne resnice:

“Mamica s poljubom svojega otročka, z usti ‘vzame vzorec’ patogenov iz otročkove kože. Ti patogeni se prenesejo v mamine sekundarne limfne organe (recimo tonzil) in spominske celice B (specifične za te patogene) so restimulirane. Te spominske celice B potem migrirajo v mamino mleko, kjer proizvedejo prav tista potrebna protitelesa, ki jih njen otroček potrebuje.”

Ta informacija je sicer super zanimiva, a je le drobcen delček razloga, zakaj je dojenje najboljše. O tem, da je dojenje najboljše za otročka, družba že veliko govori, a o čem se premalo govori je, kako uspešno dojiti. Na kratko o tem kako uspešno dojiti: z veliko strpnosti, ljubezni in vztrajnosti.

Lahko pa si pomagamo z 10 preprostimi pravili za uspešno dojenje:

“Pravilo” 1 in 2 – Pravilno Pristavljanje

“Pravilo” 3 in 4 – Povpraševanje – Ponudba

“Pravilo” 5, 6 in 7 – Ponudi Po Potrebi

“Pravilo” 8 in 9 – Pravilna Prehrana

“Pravilo” 10 – Počitek

Willma A.K., IBC, HIBAC, 10 P-jev za uspešno dojenje

Uredništvo Nest Kind