Zdrava aktivna vadba

Zdrava aktivna vadba

Čestitke! Noseča si. Čaka te prelepo obdobje rastočega trebuščka in nato še lepši časi, ki jih boš preživljala s svojim dojenčkom.

V kolikor si zdrava, imaš zdravo nosečnost, ti svetujem, da je zelo koristno za tebe in za plod, da nosečnost preživiš aktivno. Večina nosečnic se za vadbo odloči, ker si želi roditi zdravega otroka, ostati fit tudi med nosečnostjo ali pa jim prav nosečnost predstavlja izziv za spremembo življenjskega stila. Prav tako želijo preprečiti prekomerno pridobivanje telesne teže, biti bolj zdrave, se dobro pripraviti na porod in z aktivnostjo obvladovati stres. Varna in pravilna vadba zdrave nosečnice ima številne pozitivne učinke ter je koristna tako za nosečnico kot tudi za plod.

Z nekaterimi strokovnimi raziskavami so celo dokazali, da imajo aktivne nosečnice manj prezgodnjih porodov, nižje tveganje za makrosomijo (prevelik dojenček) in da imajo njihovi otroci višji IQ (inteligenčni koeficient).

Pomembni so tudi pozitivni psihološki učinki vadbe na nosečnico. Z vadbo nosečnica pridobiva boljše samozaupanje, večjo samozavest in samokontrolo, večjo neodvisnost in samostojnost, čustveno stabilnost, boljše obvladuje stres in je nasploh boljše volje.

POZITIVNI VPLIVI VADBE NA NOSEČNICO IN PLOD

Številne strokovne znanstvene raziskave so dokazale, da imajo zdrave aktivne nosečnice :

  • manj bolečin v križu,
  • so manj utrujene in bolje razpoložene,
  • imajo manj krčnih žil in otekanje nog,
  • imajo boljši spanec,
  • so manj depresivne in doživljajo manj stresa,
  • imajo dobro hormonsko ravnovesje,
  • imajo boljši imunski sistem in večjo odpornost.

V nosečnosti ostaneš fit s pravilno prehrano, gibanjem, izogibanjem odvisnostim, pravim razmerjem med delom in počitkom, rednimi preventivnimi pregledi in dobrimi medsebojnimi odnosi. Če boš aktivna v nosečnosti, je velika verjetnost, da boš aktivna tudi po porodu in boš nadaljevala z zdravim načinom življenja.

Pred odločitvijo za vadbo v nosečnosti se posvetuj s svojim ginekologom, s katerim bosta opredelila morebitna tveganja in zaplete. Večina nosečnic lahko varno vadi do poroda, pravzaprav vodilne Svetovne zdravstvene organizacije za področje nosečnosti priporočajo redno, zmerno in primerno vadbo skozi celotno nosečnost in tudi po porodu. (ACOG – American Congress of Obstetricians and Gynecologists in RCOG – Royal College of Obstetricians and Gynecologists).

Katja Britvič, vaditeljica pilatesa, aerobike, vadbe v nosečnosti in poporodne vadbe, pedokinetike