Poporodna vadba
Dandanes je veliko ponudbe raznoraznih vadb, tudi poporodnih, hkrati pa velik pritisk na mamice, da čim prej po porodu pridejo v formo. Izberite strokovnjake, ki so se za ta namen veliko izobraževali in imajo vso potrebno znanje za vodenje varne poporodne vadbe. Navsezadnje predajaš svojo oskrbo, svoje telo in zdravje v njihove roke.

Začni, ko si pripravljena. Večina mamic se odloča za začetek vadbe po prenehanju čišče in ko jih neha boleti morebitna epiziotomija (šivan presredek) oz. takrat, ko ima dojenček že nek svoj ritem in je lažje planirat vadbo, spanje, hranjenje, ko imajo dovolj energije za vadbo in niso preutrujene/neprespane. Za vadbo pa nikoli ni prepozno. Pravilna in varna vadba v kateremkoli življenjskem obdobju ima številne pozitivne učinke na tvoje telo in dušo.

Pomisli, srečna mamica pomeni tudi srečnega dojenčka! Zato ne pozabi nase. Vadba te napolni z energijo (bolj kot kava) in preprečuje prekomerno povečanje telesne teže, izboljša odpornost, vzdržljivost in mišično moč, zmanjšuje tveganje za nastanek osteoporoze in drugih kroničnih bolezni (diabetes, hipertenzija, visok nivo holesterola, vse vrste raka). Zmanjšuje pa tudi možnost poškodb, vsakodnevni stres in poveča tvojo samozavest. Sploh pa redna aktivnost podaljšuje življenje in poveča kvaliteto življenja. Pri skupinski vadbi spoznaš druge mamice, s katerimi lahko deliš svoje nove izkušnje.

Pomembno je, da svoje telo postopoma navajaš na vadbo po porodu! V preteklih 9 mesecih se je preoblikovalo, daj mu čas, da se počasi znova preoblikuje – verjetno ne bo popolnoma enako kot pred porodom in to ni nujno slabo! Zato začni počasi, z manjšimi napori in pričakovanji, spoznavaj kaj trenutno zmoreš in uživaj v svojem napredku. Noben človek ni takšen kot ti, zato se ne primerjaj z drugimi, ampak poslušaj sebe, svoje občutke, svoje telo in svojo intuicijo.

Na vadbi delamo predvsem na krepitvi mišic medeničnega dna, ki zagotavljajo glavno mišično podporo za notranje organe in so se med porodom zaradi obremenitve raztegnile. V primeru slabega delovanja mišic medeničnega dna se ovojnice in ligamenti v medeničnem dnu prekomerno raztegnejo, kar lahko privede do zmanjšane podpore notranjim organom, spremenjenega položaja oz. zdrsa notranjih organov. To se lahko popravi samo z operacijo, zato vedno pridno treniraj mišice medeničnega dna, pa se ti to ne bo zgodilo! Najpogostejša posledica nedelujočih oz. nenatreniranih mišic medeničnega dna je urinska inkontinenca (nehoteno uhajanje urina ).

V kolikor ti čas ne dopušča obiskovanja vodene skupinske vadbe, treniraj vsak dan sama, na sprehodu s svojim dojenčkom. Začneš z malo hitrejšo hojo, dodaš nekaj počepov, izpadnih korakov, osnovnih figur iz aerobike (če so ti poznane), če greš z vozičkom in se čutiš sposobna lahko obuješ tudi rolerje. Dobro denejo tudi raztegi (predkloni, odkloni, zakloni, pretegovanje, kroženje..).

Če se odločiš za vodeno skupinsko poporodno vadbo, pred tem preveri usposobljenost vaditeljev, da bodo tvoji treningi prinesli želene rezultate.

Prednosti skupinske poporodne vadbe z dobrim inštruktorjem so:

  • načrtovana vadba za celo telo s potrebnimi poudarki za poporodno obdobje
  • nadzor pravilnega izvajanja vaj – vaditeljica pride do tebe, te pogleda, potipa, preveri, popravi…)
  • individualen pregled nad tvojim napredkom in svetovanje tebi osebno
  • preverjanje diastaze oz. razmaka preme trebušne mišice
  • skrb za pravilno držo in prehode med vajami
  • raztezanje in sprostitev (prepotrebna!)
  • dobra družba ostalih mamic (majhna skupina do 8 mamic)

Na skupinski vadbi se boš pravilno naučila nekaj osnovnih vaj, ki jih lahko nato izvajaš doma sama. Po porodu je zelo pomembno krepiti mišice trupa, ki skrbijo za pravilno držo in krepijo telo od znotraj navzven. Prav s pilatesom krepiš vse te mišice: globoko trebušno mišico, mišice medeničnega dna in stabilizatorje hrbtenice (multifide). Vodena vadba poteka pod strokovnim vodstvom, vaditeljica nadzoruje izvajanje vaj in te primerno popravlja, in samo tako lahko napreduješ in dosežeš želene rezultate.

Katja Britvič, vaditeljica pilatesa, aerobike, vadbe v nosečnosti in poporodne vadbe, pedokinetik

Morda vas bo zanimalo

Premagajmo spomladansko utrujenost

Premagajmo spomladansko utrujenost

Ob pogledu skozi okno vidimo, da se narava prebuja, ptički žvrgolijo, drevesa okrog nas barvno cvetijo, vse je zeleno, začel se je nov krog v naravi, rastline poganjajo, začenja se spet novo življenje... Običajno je pomlad čas, ko pogledamo vase, se očistimo vsega,...

read more
Moje obdobje po porodu

Moje obdobje po porodu

Zunaj je prekrasen sončen zimski dan Vozimo se domov, kjer nas vsi že nestrpno pričakujejo, babica, dedi in naša psička Tija ter že komaj čakajo, da vidijo novo družinsko članico. Seveda nas ob snidenju vse oblijejo solze sreče, neizmerno veselje in radost. Tija...

read more
Očetovi občutki ob porodu

Očetovi občutki ob porodu

Pot do porodnišnice na Ptuju je bila dolga, še daljša pa zaradi razmer na cesti, snežilo je kot že dolgo ne in po avtocesti smo se vozili 30 km na uro. To pot si bom zapomnil do konca. Prav tako si bom zapomnil spremembo v svojem čutenju. Iz »vse je pod kontrolo« je...

read more