Moje obdobje po porodu

Zunaj je prekrasen sončen zimski dan

Vozimo se domov, kjer nas vsi že nestrpno pričakujejo, babica, dedi in naša psička Tija ter že komaj čakajo, da vidijo novo družinsko članico. Seveda nas ob snidenju vse oblijejo solze sreče, neizmerno veselje in radost. Tija previdno povoha našo pupiko in ji ni jasno, od kod se je zdaj vzela ta štručka, dovolim ji da jo spozna. Nežen jok oznani, da je naša dojenčica lačna, udobno se namestim v postelji, se podprem z blazino za dojenje in jo pristavim k prsim. Prve dni veliko spi in ji ponujam dojke vsako uro, izmenično, saj je zelo pomembno, da čimveč sesa zaradi laktacije – proizvajanja mleka. Pri dojenju je zlato pravilo »povpraševanje – ponudba«. Več bo dojenček pristavljen k prsim, bolj se bo proizvajalo mleko v mlečnih žlezah.

To pa poteka tako, da se ob stiku z bradavico, ko dojenček sesa, sprosti hormon oksitocin, ki sporoči v možgane, da je treba poslati sporočilo v dojke da proizvedejo mleko. Takrat nastopi hormon prolaktin, ki je odgovoren za to, da iz mlečnih izvodil v dojki začne teči mleko. Zelo pomembno je, da vztrajamo pri dojenju, sama sem pristavljala dojenčico vsako uro, počutila sem se mirno in sproščeno, bolj naporno je bilo ponoči, ampak tudi tega bioritma se telo hitro navadi. Nikoli si nisem mislila, da bom kdaj imela rahel spanec, vedno sem spala trdno, zdaj slišim vsak njen dih, premik. Prvi mesec je spala med nama na blazini, da je bilo meni lažje jo ponoči dojiti, saj sem večkrat med dojenjem tudi sama malo zadremala. Nato pa sva jo položila v njeno leseno zibelko slovenske priznane znamke Satler Lip ob postelji, kjer je spala nadaljnje tri mesece. Od 1 leta naprej pa spi v otroški postelji znamke Satler Lip, v svoji sobici.

Štiri dni po porodu nas je obiskala patronažna sestra Sonja, ki je bila navdušena nad našo dojenčico, mi je strokovno svetovala glede dojenja in nege.

Tri tedne po porodu, ko je odpadla zakrnela popkovina, pa sva jo prvič skupaj okopali. Izabela je zelo uživala, bila kar malo važna in se sploh ni nič pritoževala, ko ji je voda stekla po glavici. Počutila se je zelo sproščeno in varno.

Glede nege Izabele uporabljam naravno ekološko mandljevo olje, naravna masla in naravne plenice Bamboo nature. Kot preventivo pred morebitnimi kolikami (prebavni krči), smo poklicali strokovno terapevtko Stanislavo, ki je naši dojenčici naredila tri Bownove terapije. Za hitrejše celjenje tkiv in mišic, je terapevtka tudi meni naredila tri Bownove terapije, ki so res imele fantastičen učinek na obe. Seveda sem ves čas zelo pazila kaj sem jedla, da sem se izogibala vsem živilom, ki bi ji lahko povzročale prebavne krče in vetrove (citrusi, stročnice, kapusnice, čebula, sladkarije….). Izabela je bila zelo pridna, mirna dojenčica, ki je od drugega meseca dalje spala celo noč, včasih me je okrog tretje ure zjutraj zbudila, da sem jo podojila, nato pa je spala naprej do jutra. Veliko je spala in še vedno spi tudi čez dan.

V kolikor je bila nemirna, sem jo uspavala z zdravilno vibracijsko intonacijo Om, ki jo s pridom uporabljamo še danes. Spomnim se njenega prvega nasmeha, ki mi ga je poklonila med dojenjem, stara 7 dni, prvega čebljanja in nežnih glasov, stara 25 dni, sledenja z očmi mojih kretenj. Ko je bila stara 1 mesec, meseca marca, smo prvič šli ven na sprehod, saj prej je bil zrak zelo hladen in oster in nisem upala tvegati, da bi se prehladila. Ko pa so se začeli topli spomladanski dnevi, sva zunaj preživljale ure in ure, mala je večinoma časa prespala, saj ji je zelo odgovarjalo rahlo pozibavanje vozička.

Glede dojenja sem poslušala vse možne nasvete, si prebrala strokovno literaturo. Zelo mi je pomagala knjiga 10 P-jev za uspešno dojenje, kjer Wilma res na preprost način razloži dojenje in pasti dojenja. Prve mesece sem dojila tudi po 16 x na dan, saj sem se krepko zavedala, kako pomembno je dojenje za najino punčko, njeno zdravje, rast in njen nadaljnji razvoj. Očitno se je takrat proizvedlo dovolj mleka, da je stekla močna laktacija, saj sva se dojili do 3 leta. Prebrala sem ogromno strokovne literature, domače in tuje na to temo, in spoznala, da je v vseh civilizacijah skozi stoletja bilo priporočeno čim daljše dojenje, nekje celo do 5 leta starosti.

Strokovne študije, ki so preučevale podaljšano dojenje preko prvega leta, so dokazale, da se pri dojenih otrocih zmanjšajo številna tveganja: za debelost, črevesne in druge okužbe, diabetes, raka, alergije, astmo, bronhitis, vnetja ušes. Več dojenja pomeni tudi manj kariesa, boljši razvoj čeljusti in govora. Pri materi pa dolgo dojenje znižuje tveganje za raka na dojkah in rodilih, manj je osteoporoze, slabokrvnosti in drugih obolenj.

Pri prvem obisku v posvetovalnici so jo izmerili in stehtali, nama razložili kakšen je zdravstveni postopek glede obravnave dojenčka. Po vsem povedanem s strani pediatrinje, sva se z možem odločila, da bova zraven našega zdravstvenega sistema za najino hčerkico poiskala najboljšega zdravnika pediatra še v Avstriji, kjer poleg uradne medicine uporabljajo tudi alternativne vede (homeopatija, naturopatija, ajurveda, bioresonanca). Do danes, ko je naša punčka stara 3 leta in pol, nismo kaj dosti potrebovali zdravniške oskrbe, ni prejela nobenih antibiotičnih sredstev, sintetičnih zdravil. Občasno ji dajem le naravne rastlinske homeopatske granule Chamomilla kot protivnetno podporo, ekološki vitamin D3 in probiotike znamke Viridian Nutrition. Vsake toliko vsi svoje telo podpremo tudi s Schüsslerjevimi mineralnimi solmi.

V primeru vročine čez 39 stopinj, sva ji, če ji ni vročina v par urah sama padla, dala homeopatske granule Bella dona, pa je bilo takoj boljše.

Homeopatski način zdravljenja nam je všeč zato, ker deluje tako, da v telesu sproži sposobnost samoozdravljenja. Vsako telo je sposobno samo sebe pozdraviti, brez kakršnihkoli sintetičnih zdravil, samo poskrbeti moramo da je v pravem ravnovesju.

Po samem porodu sem seveda poskrbela tudi za svoje telo ter pridno obiskovala Poporodno vadbo, kjer nam je vaditeljica Katja pokazala strokovne vaje za okrepitev vseh mišic in tkiv, ki so se med nosečnostjo naravno raztegnila. Ko mi je čas dopuščal, sem vaje izvajala tudi doma in poporodni ginekološki pregled je pokazal, da je z mojim telesom vse v redu, da se lahko počasi začnem spet ukvarjati s športom (lahkoten tek, kolo, pohodi). V prostem času sem prebirala različne strokovne knjige in si širila obzorje, nadgrajevala do sedaj vedeno znanje: Dojenček, Velika knjiga o dojenčku, Pravilno ravnanje z dojenčkom, Naj otrok izbira pot, kasneje pa še Otrok od 1. do 3. leta, 4 vrednote, ki jih daste otroku za vse življenje, Kompetenten otrok.

Danes pa berem Znanost o vzgoji, Med staršem in otrokom in Kako z igro spodbujati miselni razvoj otroka. Najina punčka mi vsak dan potrjuje, da so znanstvene raziskave in klinične študije res verodostojne informacije. Na njej vidim, kaj je značilno za katero obdobje, kakšno obnašanje in zakaj takšno obnašanje, kakšna čustva in zakaj takšna čustva, katerih napak ne smeš delati, kako zadeve na miren in poučen način sproti rešuješ.

Nekje v 4 mesecu sem ugotovila, da rabi najina dojenčica več hrane, kot ji je jaz lahko dam z mlekom, zato sem začela iskat informacije, kje dobiti mlečni nadomestek za dojenčke rastlinskega izvora. Saj se spomnim, da sem na predavanjih slišala od gospe, ki je napisala Priročnik za dojenje, da se vse bolj priporoča dodajanje rastlinskega mlečnega nadomestka, ker ne povzroča toliko črevesnih in prebavnih težav. Ob vsej tej poplavi otroške hrane, končno najdem ustrezen izdelek Humana SL z vsemi potrebnimi vitamini in minerali, ki pa ga v Sloveniji seveda ni možno dobiti, zato ga naročimo v Nemčiji. Najdem še en kakovostni izdelek Töpfer, ki pa je po sestavi še nekoliko bolj primeren. Nadomestek sem ji dodajala le zvečer, za ostale obroke pa še vedno skrbela s svojim mlekom.

Takrat sem se tudi odločila, da pričneva z Izabelo hoditi na vadbo Pedokinetike, kjer smo enkrat na teden z vaditeljico Katjo delali vaje za ravnotežje, motoriko in se učili kako dojenčkom omogočiti optimalni gibalni razvoj. Naučili smo se, kako dojenčka pestujemo, dvigujemo, odlagamo, prelagamo, kako se z njim igramo na način, da s tem spodbujamo njegov gibalni razvoj in mu dajemo pravilne gibalne vzorce.

Ko je bila Izabela stara 6 mesecev je imela dva zobka, takrat sem se vključila v Wilmino skupino »Uvajanje goste hrane«. Tam sem dobila veliko strokovnih informacij, nasvetov in napotkov, kako ji začeti dodajat gosto hrano, po kakšnem vrstnem redu glede živil in na kaj moram biti posebej pazljiva. Najina pupika je vso hrano pridno sprejemala in z največjim užitkom jedla vse, kar sva ji pripravila.

Pri naši prehrani se vedno držimo načela, da jemo ekološko, doma pridelano oziroma lokalno in sezonsko hrano. Zelo ji teknejo vse ekološke žitne kašice in prigrizki.

Nekje do 6 meseca sva pri nošenju uporabljala Boba wrap nosilko, ki nama je omogočala, da je lahko Izabela z nama kuhala, pospravljala, hodila v gozd. Ker je bila tesno privita na moje telo, se je pri tem počutila varno in ljubljeno. Nato pa smo do 1 leta uporabljali Baby bjorn kengurujčka, ki nam je omogočal, da smo se lahko podali v bližnje hribe na izlet.

Pri 1 letu je naša pupika shodila in že pridno govorila kar nekaj besed, prepoznavala vse slike v knjigah, znala oponašati večino živali, imela deset zobkov. Od takrat dalje pa nam čas zelo hitro mineva, vsak dan se veliko dogaja. Danes pri 3 letih je naša punčka že zelo samostojna, vse jo zanima, pri vseh opravilih želi biti prisotna. Vse hoče narediti sama, od nastavljanja pomivalnega, pralnega stroja do montiranja vijakov v njeno kuhinjico.

Skozi igro je spoznala celotno abecedo, več besed na posamezno črko, številke do 30, povezuje, črkuje besede, bere, igra klaviature, kitaro, vozi kolo brez pomožnih koleščk, poje pesmice, govori in si izmišljuje zgodbice…. Razvija ogromno domišljije, dela prevale, pleza na drevesa, pridno telovadi in je že pravi mali človek. Uporabljamo tudi metode Montessori pedagogike, karte Slikovni slovar in delovni zvezek Raziskujem naravo in svet. Pri vsem tem pa se ji dnevno razvijajo močne nevronske povezave v možganih, sinapse, ki jo bodo zaznamovale kot osebnost. Za njeno dobro črevesno floro in imunski sistem pa skrbimo z ekološkimi probiotiki znamke Viridian Nutrition.

Je pa res, da se z njo intenzivno ukvarjamo, do danes še ni videla televizije, imela v roki telefona, računalnika, jedla procesirane hrane, kupljenih sladkarij. Kot odgovorna in skrbna starša sva mnenja, da bo še prehitro prišla v stik z vsemi temi zadevami. Zato jo želiva zaščititi in jo obenem vzgojiti v pametno sočutno punco, ki bo razumela kako ravnati v določenih situacijah, se bo znala v življenju postaviti zase, pravilno odločati in bo res vedela katere vrednote so pomembne za srečo. Seveda pa ji z najinim razmišljanjem in ravnanjem želiva biti vzor. Zaradi vsega navedenega pa tudi obiskuje Waldorfski vrtec, kjer verjameva da jo bodo naučili živeti življenje, v skladu z naravo in živalmi …

Uredništvo Nest Kind

Morda vas bo zanimalo

Moja zanositev

Moja zanositev

Vedno bolj pogosto vprašanje med nami, ženskami, kako zanositi ? Vsaka ženska v življenju se vsaj enkrat to vpraša, tudi jaz sem se. Potem sledi napad na internet, iskanje informacij, pa ugotoviš da je dandanes poplava informacij glede zanositve, takšnih in drugačnih...

read more
Moja nosečnost

Moja nosečnost

Nosečnost, sanje (vsake) ženske! Kaj mi pomeni nosečnost? To je bilo za mene edinstveno doživetje, najlepše obdobje v mojem življenju, ko čutiš to malo bitjece, ki raste v tebi, je popolnoma nebogljeno in odvisno od tebe, prvič slišiš utrip srčka, začutiš prve gibe,...

read more
Moj porod

Moj porod

Porod, kot sem si ga želela ! Prispela sva, končno, se mi je zdelo da se voziva že celo večnost. Na aplikaciji vidim, da so sedaj popadki že na tri minute. Megleno vidim obris stavbe, ki se mogočno vzpenja pred nama. Pozvoniva, saj je bila ura krepko čez polnoč in...

read more