Moja zanositev

Vedno bolj pogosto vprašanje med nami, ženskami, kako zanositi ?

Vsaka ženska v življenju se vsaj enkrat to vpraša, tudi jaz sem se. Potem sledi napad na internet, iskanje informacij, pa ugotoviš da je dandanes poplava informacij glede zanositve, takšnih in drugačnih strokovnih nasvetov, sledi izbiranje verodostojnih informacij, iskanje strokovnih raziskav, člankov in knjig na temo »zdrava« zanositev. Pa tudi tukaj naletiš na zelo različne poglede strokovnjakov, različna strokovna mnenja in stališča.

Kaj pa zdaj ? Po vsej prebrani literaturi, raziskavah, člankih sem ugotovila, da moraš v prvi vrsti poslušati svoje telo kaj ti sporoča, imeti zdrav življenjski slog, kar pomeni uživati zdravo polnovredno hrano, biti sproščena, se veliko gibati na svežem zraku, imeti dobre misli in pozitiven odnos do življenja.

Današnji tempo življenja, prehrana, okolje v katerem živimo močno vpliva na nas. Pa vendar so stvari na katere lahko sami vplivamo, se odločimo kako bomo živeli, kaj bomo vnašali v svoje telo in kako bomo s telesom ravnali. Telo moramo imeti zdravo, čisto, v energetskem fizičnem in tudi psihičnem ravnovesju, da lahko spočnemo novo bitje, ustvarimo življenje, mali čudež.

Pa poglejmo najprej kaj sploh je zdrava prehrana

Nekatere današnje strokovne smernice priporočajo ženskam za zanositev uravnoteženo prehrano, veliko sadja, zelenjave, meso, žita in mlečne izdelke. Za vsakega od nas je pomen zdrave prehrane drugačen. Za mene in mojo družino to pomeni ekološko pridelano rastlinsko hrano, nepredelano hrano brez konzervansov, barvil, ojačevalcev okusa, pretežno sadje, zelenjavo, oreščke, polnovredna žita, stročnice in uporabo naravnih sladil (kokosov sladkor, agavin sirup). Vsi vedno pijemo »živo vodo« iz energetske karafe Aladin, v energetskih kozarcih podjetja Poznik.

Hrano pa najraje jemo iz kokosove sklede z bambusovim jedilnim priborom. Danes je znanstveno potrjeno, da je vsa ekološka rastlinska hrana, pripravljena na parni kopeli, zakladnica vitaminov, mineralov, vlaknin, beljakovin, ogljikovih hidratov in zdravih maščob. In točno to naše telo, naše celice potrebujejo za dobro delovanje, zato da smo zdravi, vitalni in se dobro počutimo. Izogibajte se alkoholu, sladkim pijačam, sladkorju, kajenju, drogam, saj je znanstveno dokazano, da se z uživanjem teh substanc zmanjšajo možnosti za zanositev in se močno ogroža zdravje še nerojenega otroka. Za povečanje plodnosti na naraven način pa se priporoča uživanje tinkture navadne konopljike.

Res pa je, da danes s hrano ne dobimo več dovolj vseh potrebnih mikrohranil in zato moramo dodatno vnašati v telo kvalitetna ekološka prehranska dopolnila. Pa smo tam, kaj pa naj zdaj jemljem, pri vsej tej poplavi izdelkov na tržišču ? In ponovno napad na internet, iskanje primernih ekoloških izdelkov, verodostojnih certifikatov in strokovnih priporočil. Povsod v literaturi zasledim, da se pred zanositvijo in med nosečnostjo priporoča jemanje folne kisline, železa, omega 3 esencialnih maščobnih kislin, vitaminov skupine B in vitamina D.

Sama sem jemala ves čas vitamine, minerale in probiotike ekološke znamke Viridian Nutrition.

Že samo ime folna kislina mi pove, da to ni nekaj naravnega, zato raziskujem dalje in najdem folat, ki pa je naravna oblika vitamina B9. Jemala sem prehransko dopolnilo znamke Solgar. Klinično je dokazano, da visoka raven folata zmanjšuje tveganje za okvare nevralne cevi, ki tvori otrokove možgane in hrbtenjačo ter je bistvena za zdrav razvoj živčnega sistema. Vsebujejo ga tudi stročnice, pšenični otrobi, ohrovt, arašidi, leča, sojini kalčki, grah, peteršilj ter vsa temno zelena listnata zelenjava. Naslednji mineral, ki je pomemben za zanositev in za samo nosečnost je Fe – železo. Grem v literaturi iskat vire v kateri hrani je veliko železa, saj strokovne smernice spet priporočajo rdeče meso, kar pa v naš kontekst zdrave prehrane ne paše. Zato raziskujem dalje in ugotovim, da imamo veliko železa doma na domačem vrtu. Vsebuje ga vsa zelena listnata zelenjava (špinača, ohrovt, blitva, koprive), grah, fižol. Veliko ga vsebuje še čičerika, oves, ajda, kakav, soja, sezam, amarant, pšenični kalčki. Da pa se železo bolje absorbira v telesu, se priporoča, da se zraven jedo živila bogata z vitaminom C.

Torej moramo poskrbeti, da pijemo dovolj zelenih smutijev in tako telo pripravimo na zanositev in zdravo nosečnost.

Za zanositev in kasneje razvoj živčnega sistema pri otroku, so zelo pomembne omega 3 esencialne maščobne kisline, ki jih najdemo v rastlinskih oljih kot so repično, laneno, orehovo in sojino olje, ki pa morajo biti ekološka in hladno stiskana. Lahko pa tudi pijete olje z DHA omega 3 verigami maščobnih kislin ekološke znamke Viridian Nutrition. Naš hladilnik je že od nekdaj opremljen z energijsko 3 D nalepko znamke Poznik, vse obroke pa v naši družini vedno jemo na njihovi energetski podlagi.

Vitamin D lahko proizvedemo sami v koži pod vplivom sončne svetlobe (UV B žarkov), tako da v sončnih mesecih od maja do septembra dodajanje vitamina ni potrebno, medtem ko se toplo priporoča uživanje kapljic vitamina D3 v zimskih mesecih. Pomembna vloga vitamina D je že dolgo znana, zdaj pa obstajajo po mnenju Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) tudi trdni dokazi in lahko nedvoumno trdimo, da resnično pripomore k izboljšanju zdravja: vzdržuje serumsko koncentracijo kalcija in fosforja s spodbujanjem absorpcije v črevesju, je odgovoren za zdrave močne kosti in zobovje, prispeva k dobremu imunskemu sistemu in pravilnemu delovanju mišic. Klinične študije pa omenjajo, da je pomanjkanje vitamina D povezano z nekaterimi vrstami raka: rak dojke, rak debelega črevesa in rak prostate. Dejstvo je, da ga s hrano in z izpostavljanjem sončnim žarkom žal ne dobimo dovolj, zato ga je potrebno dodatno vnašat v telo z ekološkimi prehranskimi dopolnili. Pri nas v družini uživamo ekološki vitamin D3 znamke Viridian Nutrition.

Sicer pa vam ni treba slediti farmaciji, vsem trendom, ki narekujejo kaj vse bi morali jesti, katera prehranska dopolnila, pomembno je da se poslušate in jeste to, kar vam telo sporoča.

V obdobju, ko sem se pripravljala na nosečnost sem uživala folat in ekološka prehranska dopolnila znamke Viridian Nutrition – vitamini skupine B, ki jih ne dobiš dovolj s hrano in vitamin D3 v zimskih mesecih, za ostala mikrohranila pa sem skrbela, da sem jih dnevno vnašala v telo s polnovredno rastlinsko hrano.

Kot dodatek k prehrani sem pila kaskadne fermentirane bio koncentrate ter si tako krepila imunski sistem, saj danes vemo, da se naše zdravje pozna po našem črevesju. V zimskem obdobju pa sem uživala še probiotike ekološke znamke Viridian Nutrition.

V kolikor pa vam vaša krvna slika pokaže pomanjkanje določenih vitaminov, mineralov, pa vsekakor jemljite potrebna kvalitetna ekološka prehranska dopolnila.

Pa se dotaknimo sproščanja in telesnih aktivnosti

Tako kot je zdrava hrana za vsakega drugačna, je tudi način kako se sproščamo edinstven.

Sama se najbolj sprostim, kadar grem z možem, hčerko, starši, psičko, prijateljico na lahkoten sprehod v gozd, bližnje hribe, se nadiham svežega zraka, včasih paše tudi lahkoten tek, kolesarjenje, odvisno od vremena in razpoloženja.

Prav tako se sprostim, kadar si privoščim blagodejno masažo z naravnimi ekološkimi olji ali klepet ob čaju. Neizmerno uživam kadar v topli kopeli ob svečkah poslušam energetsko meditacijsko glasbo ali berem kakšno zanimivo poučno knjigo.

Pomemben se mi tudi zdi jutranji in večerni obred z naravnimi ekološkimi izdelki, s katerimi negujem obraz in telo. Takrat si vzamem trenutek le zase. Vsak dan zjutraj in zvečer meditiram v miru, tišini, ob vonju švicarskega bora, ki prihaja iz Pinus cembra krogle. Spomni me na gozd, gore, dobim občutek čistih pljuč in sproščenega počutja. Vsak si najde svoj način, da se notranje očisti stresa, ki smo mu vedno bolj izpostavljeni.

Danes pa mi najbolj odžene stres moja zlata punčka Izabela, ki me vsak dan s svojo iskrenostjo, radovednostjo, nagajivostjo, igrivostjo in raziskovanjem potegne v svoj svet.

Sprostimo se lahko tudi ob redni telovadbi (joga, pilates) in tako z aeq vajami ter pravilnim raztezanjem poskrbimo za naše močne notranje mišice, ki bodo v nosečnosti imele zelo pomembno vlogo.

Pameten človek je nekoč dejal: »Misli oblikujejo življenje, to kar mislim, to sem, mislim torej sem« (Descartes). Vsak v življenju se je že kdaj znašel v situaciji, ko je doživel kakšne negativne občutke, razočaranje, krivico. In bolj kot o tem razmišljaš, v slabšem stanju si, slabše je tvoje počutje.

In ker imaš v glavi neprestano negativne misli, se ti lahko takšno stanje vleče dneve, mesece, leta. Dokler se v sebi ne odločiš, ne narediš preklopa v glavi in začneš misliti pozitivno, najdeš smisel v pozitivnih afirmacijah, razviješ pozitiven odnos do življenja. In glej, življenje se ti naenkrat obrne na bolje.

Pomembno za naše psihično in duševno zdravje je, da se izogibamo situacijam, dogodkom, kjer bi na nas lahko vplivale negativne zadeve, občutki, misli.

Zato doma ne gledamo televizije, ne beremo časopisov, osebno ne uporabljamo družbenih omrežij, kjer nas konstantno bombardirajo z negativnimi novicami, ki pa se tudi večkrat izkažejo za lažne in nam kažejo lažno predstavo o dogajanju po svetu. Poslovno pa se mi zdi to zelo pomembno, zato da vas lahko osveščamo s pravimi in pomembnimi informacijami, ki lahko dobro vplivajo na kakovost vašega življenja.

Življenje je kratko, edinstveno, samo enkrat hodimo po tej poti. Uživajmo ga, ljubimo ga vsak dan, delajmo dobre, pozitivne stvari oziroma dejanja zase, za svoje bližnje in tudi za druge.

Bodimo sočutni in hvaležni za vse kar nam je dano, da smo takšni tukaj in zdaj. Po svojih zmožnostih nesebično pomagajmo vsem, ki so naše pomoči potrebni.

Uredništvo Nest Kind

Morda vas bo zanimalo

Moja nosečnost

Moja nosečnost

Nosečnost, sanje (vsake) ženske! Kaj mi pomeni nosečnost? To je bilo za mene edinstveno doživetje, najlepše obdobje v mojem življenju, ko čutiš to malo bitjece, ki raste v tebi, je popolnoma nebogljeno in odvisno od tebe, prvič slišiš utrip srčka, začutiš prve gibe,...

read more
Moj porod

Moj porod

Porod, kot sem si ga želela ! Prispela sva, končno, se mi je zdelo da se voziva že celo večnost. Na aplikaciji vidim, da so sedaj popadki že na tri minute. Megleno vidim obris stavbe, ki se mogočno vzpenja pred nama. Pozvoniva, saj je bila ura krepko čez polnoč in...

read more
Moje obdobje po porodu

Moje obdobje po porodu

Zunaj je prekrasen sončen zimski dan Vozimo se domov, kjer nas vsi že nestrpno pričakujejo, babica, dedi in naša psička Tija ter že komaj čakajo, da vidijo novo družinsko članico. Seveda nas ob snidenju vse oblijejo solze sreče, neizmerno veselje in radost. Tija...

read more