Moja nosečnost

Nosečnost, sanje (vsake) ženske!

Kaj mi pomeni nosečnost? To je bilo za mene edinstveno doživetje, najlepše obdobje v mojem življenju, ko čutiš to malo bitjece, ki raste v tebi, je popolnoma nebogljeno in odvisno od tebe, prvič slišiš utrip srčka, začutiš prve gibe, vidiš premikanje trebuha, gibe malih rokic in nogic.

Takšnih občutkov ti nobeden ne more dati, sem zelo hvaležna in srečna, da sem to doživela. Verjamem, da me je ta izkušnja notranje spremenila, izpopolnila moje življenje na način, ki si ga niti v sanjah nisem znala predstavljat. Vem, da bi mi na koncu življenjske poti zelo manjkal ta košček življenja, če ga ne bi izkusila.

Na začetku sem imela malo slabosti nekje do 12 tedna, ko se v telesu dogajajo hormonske spremembe in telo zavrača zarodek, vse dokler se ne ugnezdi v maternici. Vsak mesec sem imela pregled pri ginekologinji, ki je preverjala določene parametre in potrdila, da je z otrokom vse v redu. Priporočam vam opravljanje testa Nifty plus pri ginekologu. Postopek poteka tako, da ti vzamejo kri, iz tvoje krvi izločijo DNK otroka in preverijo, če so pri otroku slučajno kakšne genetske napake, ki v določenih procentih nastanejo, čisto neodvisno od zdravja mame oziroma očeta. Od pridobitve rezultatov testa, ko sem se še psihično dodatno sprostila, pa je vse potekalo zelo sproščeno, umirjeno in čustveno. Vsak dan so bili na sporedu dolgi sprehodi, kuhanje zdrave hrane z zavedanjem, da hranim odslej še ena mala usteca, ki dobijo skozi popkovino zraven kisika še vsa hranila, ki jih jaz zaužijem.

Slabim navadam kot so kajenje, uživanje kave, alkohola se nisem rabila odpovedovat, ker nikoli niso bile prisotne v mojem življenju. Toplo vam polagam na srce, odpovejte se vsemu temu, ni vredno, odslej skrbite in ste odgovorni ne le za svoje zdravje, ampak tudi za zdravje vašega še nerojenega otroka.

S temi substancami mu lahko povzročite nepopravljivo škodo, daste slab imunski sistem in slabo popotnico za nadaljnje življenje.

Ves čas nosečnosti sem jedla zdravo hrano, večinoma pridelano na našem vrtu, pila veliko domačih čajev, nisem imela občutno povečanega apetita, nobene želje po kakšnih čudnih kombinacijah, včasih sem si tudi privoščila kakšno zdravo tortico ali sladoled. Predvsem sem skrbela, da sem dnevno v telo vnesla dovolj kvalitetnih beljakovinogljikovih hidratov, zdravih maščob in vlaknin. Od prehranskih dopolnil sem jemala folat znamke Solgarekološka prehranska dopolnila od znamke Viridian Nutrition. Glede ostalih vitaminov in mineralov pa sem skrbela, da sem jih pojedla dovolj v obrokih sadja, zelenjave, žitaric, oreščkov in stročnic.

Ne verjemite tistim, ki rečejo da moraš zdaj jesti za dva in se dobesedno nažirati s hrano, ker ni nobene potrebe za to. Ješ takrat ko si lačen, večkrat na dan majhne oziroma primerne hranilne obroke.

Mesečni pregledi pri ginekologinji so kazali, da sem zdrava, da je najina punčka zdrava, se normalno razvija in pridno raste. In tudi ni nobene potrebe, da bi jedli vsa prehranska dopolnila, ki nam jih ponujajo na vsakem koraku. V 34 tednu mi je krvna slika pokazala malenkost nižjo vrednost železa, ginekologinja mi je predpisala sirup, ki pa ga, potem ko sem prebrala stranske učinke (predvsem povzroča zaprtost), nisem uživala.

Malo več sem začela jesti temno zeleno listnato zelenjavo, piti zelene smutije in glej, naslednji kontrolni pregled krvi je pokazal normalno vrednost železa. Tako, da ni treba takoj ob majhnih odstopanjih že v lekarno in kupiti sintetični pripravek, izkoristimo raje danosti narave.

Moji spomini na nosečnost so: dnevni sprehodi po gozdu, bližnjih hribih z možem, mamo, prijateljicami, našo psičko, meditacije ob vonju švicarskega bora iz Pinus cembra krogle, poslušanje energetske meditacijske glasbe v topli kopeli, uživanje v Tuini terapevtski kitajski masaži, refleksoterapiji, ponavljanje pozitivnih afirmacij, vizualiziranje poroda, poslušanje hipnoze za pripravo na porod, branje strokovnih knjig za pripravo na porod, kot so:

Moj porodni načrt, Modrost rojevanja, Devet stopnic, Sanjsko rojstvo, kjer sem dobesedno vsrkavala v sebe številne zgodbe porodnic in bila iz dneva v dan bolj umirjena, sproščena in psihično pripravljena na sam porod. Dodatno sem telo pripravljala na porod z obiskovanjem joge za nosečnice. Tam smo si nosečnice izmenjevale mnenja, izkušnje, krepile notranje mišice, od vaditeljice pridobivale strokovno in praktično znanje potrebno za porod. Za nego telesa sem skrbela z naravnimi masli in ekološko kozmetiko, si večkrat dnevno mazala predel trebuha, zadnjico in stegna, za nego presredka pa sem uporabljala domače šentjanževo olje. Če sem slučajno imela kakšne krče v nogah, sem si pred spanjem na predel mečne mišice namazala domače magnezijevo olje.

Najini punčki razlagam, da je bila z nama že na mnogih lepih krajih: na Siciliji, na vulkanu Etna, na Vulkanskih otokih, na otoku Pagu in na otoku Ižu. Zadnji mesec (januarja) je postalo malo bolj naporno, takrat sem si večkrat privoščila Tuino terapevtsko kitajsko masažo in tople kopeli, bolj intenzivno sem si masirala presredek, saj je znano da topla voda sprošča mišice, tkiva, celotno telo.

Po nasvetu ginekologinje sem v zadnjem mesecu skrajšala dnevne dolge sprehode, veliko počivala, da je bila posteljica res dobro prekrvavljena in je najina punčka od mene konstantno dobivala vse kar je potrebovala.

V 30 tednu sva z možem obiskovala predavanja Šola za bodoče starše, kjer sva od številnih strokovnjakov dobila veliko koristnih informacij, nasvetov in napotkov za starševstvo.

Presenečena sem bila, kako so nekateri zdravniki, zdravstveno osebje odprti za drugačnost, razgledani, poučeni, se zavedajo, da v praksi ni vse tako kot uči šola, uradna medicina. Da so znanja o zdravju zelo široka in segajo daleč v zgodovino, da potekajo različne strokovne znanstvene raziskave na več področjih, ki povozijo do sedaj vedeno. So se me resnično dotaknili.

Po vsej prebrani strokovni literaturi in po priporočilih sem v 35 tednu začela obiskovati Ambulanto za akupunkturo, kjer mi je zdravnica, specialistka za akupunkturo, s terapijami telo pripravljala na porod, fizično in psihično, zviševala prag bolečine, s svojimi nasveti dajala močno psihično podporo.

Zadnja dva tedna pred rokom za porod, sem si dnevno tudi po 10 krat predvajala cd – Priprava na porod in Sproščanje v hipnozi od dr. Marjana Pajntarja, slovenskega ginekologa, ki že vrsto let pomaga porodnicam za pripravo na porod in pri samem porodu.

To je to, že odštevamo dneve do poroda. Po nasvetu akupunkturologinje si naložim na telefon aplikacijo Baby tracker za spremljanje popadkov. Z možem se še odločava ali naj dava shranit njeno popkovino ter matične celice, ki jih lahko v primeru določenih zdravstvenih težav vsi uporabimo. In pade odločitev, da je to enkratna priložnost tukaj in zdaj. Nato pride dan, ko že dopoldne na običajnem sprehodu s psičko Tijo v zasneženem gozdu, čutim nenadno zbadanje v predelu trebuha. Ko pridem domov, pojem kosilo in zadremam. Popoldne se zbadanje nadaljuje, vendar še vedno zelo blago.

Okrog 21 ure postane že bolj intenzivno, rečem možu: »Začenja se, prihaja najin angelček«. Oba začneva mirno pripravljati stvari za porodnišnico, on skuha proseno kašo z naribano jabolko, pripravi kokosovo vodo, da bom imela čimveč moči in energije za porod.

Sama grem pod topel tuš, se udobno oblečem, pogledam na aplikacijo ki kaže popadke na pet minut. Še pogled skozi okno – sneg, sneg, sneg, midva pa morava priti do Porodnišnice Ptuj. Si rečem: »Nobene panike, vse bo v redu, vesolje je z menoj«.

Za res čudovito nosečnost se moram v prvi vrsti zahvalit svojemu telesu, ki je skrbelo za najino punčko in je bilo kos takšnemu izzivu; najini čudoviti punčki, ki je pridno jedla, rastla, jemala od mene vsa hranila, kisik in vse kar je potrebovala; možu, ki je ves čas nesebično z ljubeznijo skrbel za naju, me psihično in čustveno podpiral, razvajal in bil res v veliko oporo; mamici, ki je priskočila na pomoč pri kuhanju in gospodinjskih opravilih; atiju ki me je vozil vsepovsod, kadar je bilo potrebno; najboljši ginekologinji Renati Završnik Mihič, dr.med.,spec., ki je skrbela tako zame kot za najino pupiko, naju vsakič znova razveselila s slikami in poslušanjem bitja njenega srčka; vaditeljici joge Izidori, ki je poskrbela, da je bilo moje telo fit in mišice fizično dobro pripravljene na porod in akupunkturologinji Simoni Brunček Gostenčnikdr.med.,spec., ki je s svojimi strokovnimi nasveti, čuječnostjo in osebnim pristopom zaslužna, da sem odšla na to pot psihično dobro pripravljena. Nenazadnje se zahvaljujem tudi vsej širši družini in prijateljicam, ki so mi stali ob strani, mi dajali koristne nasvete in me poslušali.

Uredništvo Nest Kind

Morda vas bo zanimalo

Moja zanositev

Moja zanositev

Vedno bolj pogosto vprašanje med nami, ženskami, kako zanositi ? Vsaka ženska v življenju se vsaj enkrat to vpraša, tudi jaz sem se. Potem sledi napad na internet, iskanje informacij, pa ugotoviš da je dandanes poplava informacij glede zanositve, takšnih in drugačnih...

read more
Moj porod

Moj porod

Porod, kot sem si ga želela ! Prispela sva, končno, se mi je zdelo da se voziva že celo večnost. Na aplikaciji vidim, da so sedaj popadki že na tri minute. Megleno vidim obris stavbe, ki se mogočno vzpenja pred nama. Pozvoniva, saj je bila ura krepko čez polnoč in...

read more
Moje obdobje po porodu

Moje obdobje po porodu

Zunaj je prekrasen sončen zimski dan Vozimo se domov, kjer nas vsi že nestrpno pričakujejo, babica, dedi in naša psička Tija ter že komaj čakajo, da vidijo novo družinsko članico. Seveda nas ob snidenju vse oblijejo solze sreče, neizmerno veselje in radost. Tija...

read more