Zdravstveni ginekološki pregled, BLOG
Pri pregledu v ginekološki ambulanti najprej opravimo razgovor s pacientko o njenih željah za zanositev, morebitnih težavah in razlogih, zakaj je prišla na pregled k svojemu izbranemu ginekologu. Povprašamo jo o njeni starosti in starosti njenega partnerja, kako dolgo že načrtujeta zanositev in kakšno je njuno spolno življenje. Nadalje jo vprašamo o njenih osnovnih boleznih, o zgodovini nastanka bolezni, o zdravilih, ki jih že uživa, o njenem počutju in obvladovanju osnovne bolezni ter kateri specialisti so še vključeni v njeno zdravljenje.

Bistveno je, da vzpostavimo pristen, pošten in iskren odnos, da nam pacientka zaupa, pove o svojih dosedanjih ginekoloških boleznih, operativnih posegih, skupaj pregledamo njeno medicinsko dokumentacijo (izvide in odpustnice). Nam pove kdaj je dobila prvič menstruacijo, kakšni so menstrualni ciklusi, redni, neredni, ali je že kdaj rodila, zanosila, ali je imela kakšen spontan splav ali morda umetno prekinitev nosečnosti na njeno željo.

Če je že rodila, so za nas zelo pomembni podatki: kako je zanosila, ali spontano ali s pomočjo Ambulante za zdravljenje neplodnosti, kako se je končala nosečnost, kakšen je bil porod in poporodno obdobje. Pacientko seveda pred pregledom stehtamo in ji izmerimo pritisk, zaželeno je, da je zraven tudi partner, da ga lahko povprašamo ali je zdrav, ali je imel oziroma ima kakšne bolezni, jemlje kakšna zdravila, ali je imel kakšne operativne posege in ali že ima iz prejšnjih zvez morda otroke.

Nato opravimo strokovni ginekološki pregled, ki poteka tako, da odvzamemo bris materničnega vratu iz preventivnih ali bolezenskih namenov, prav tako naredimo tudi vaginalni ali abdominalni ultrazvok. Ultrazvok je zelo pomemben, saj z njim lahko poiščemo tudi nepravilnosti v ginekoloških organih, miome, endometriozo, ciste na jajčnikih, zaprte jajcevode ali kakšne druge posebnosti. Vse te zadeve so lahko vzrok, da pacientka ne more zanositi in s tem se prepričamo, da za zanositev ni kakšnih fizičnih vzrokov.

Laboratorijske preiskave na primarnem nivoju, ki jih plača naša Zdravstvena zavarovalnica so zelo skope. V primeru izostanka perila in negativnega testa nosečnosti lahko z napotnico opravimo preiskave: FSH, LH in izmerimo nivo hormona prolaktin. Hormone ščitnice in njeno delovanje pa ugotavlja splošni zdravnik.

Na koncu obravnave v naši ginekološki ambulanti seveda pacientki napišemo napotnico za Ambulanto za zdravljenje neplodnosti, ki je v terciarnem centru (npr. Univerzitetni klinični center Maribor), kjer opravijo razširjene zdravstvene preglede in določijo ustrezno terapijo za zanositev. Pacientko tudi opozorimo, da je najbolje, da se v ambulanti obravnavata s partnerjem kot par, da si mora tudi partner priskrbeti napotnico pri svojem osebnem zdravniku, da naj napotnica velja za 12 mesecev in ima pooblastila 1, 2, 3 – kar pomeni, da damo napotnemu zdravniku, torej zdravniku v terciarnem centru možnost pregleda, obravnave, zdravljenja in napotitve še k potrebnim drugim specialistom.

Zelo je pomembno, da se pacientke po opravljenih osnovnih zdravstvenih preiskavah naročijo pri nas na ginekološki pregled. Vendar morajo istočasno tudi same veliko delati na sebi, svoji psihi, podzavesti, najti primerne aktivnosti, načine sprostitve, da se otresejo psihičnega bremena zanositve, ki je za oba pogosto zelo obremenjujoče in lahko tudi vodi k neplodnosti.

Izbrani ginekologi svojo pacientko in njeno zdravstveno zgodovino dobro poznamo, če jo le-ta ima. Zato jo po opravljenem ginekološkem pregledu in ultrazvoku, po navadi zelo hitro z napotnico preusmerimo v Ambulanto za zdravljenje neplodnosti in ji tudi svetujemo jemanje preparatov folne kisline oz. folata.  

Danes ima moderna medicina rešitve za skoraj vsak neploden par. Izbrani ginekologi pa smo seveda zelo veseli, ko se pacientke vrnejo nazaj noseče, čeprav lahko zdravljenje traja včasih tudi nekaj let.

Renata Završnik Mihič, dr. med., spec. ginekologije in porodništva

Morda vas bo zanimalo

Moja zanositev

Moja zanositev

Vedno bolj pogosto vprašanje med nami, ženskami, kako zanositi ? Vsaka ženska v življenju se vsaj enkrat to vpraša, tudi jaz sem se. Potem sledi napad na internet, iskanje informacij, pa ugotoviš da je dandanes poplava informacij glede zanositve, takšnih in drugačnih...

read more
Moja nosečnost

Moja nosečnost

Nosečnost, sanje (vsake) ženske! Kaj mi pomeni nosečnost? To je bilo za mene edinstveno doživetje, najlepše obdobje v mojem življenju, ko čutiš to malo bitjece, ki raste v tebi, je popolnoma nebogljeno in odvisno od tebe, prvič slišiš utrip srčka, začutiš prve gibe,...

read more
Očetova zgodba o nosečnosti

Očetova zgodba o nosečnosti

Kdaj se odločiti za otroka, kdaj je pravi čas za to odločitev ? Nikdar. Pomembno je, da se najdeta dve osebi, ki se dovolj ljubita in spoštujeta. Med njima tako nastane močna zveza, se odločitev otrok zgodi sama. Tako je najbolj naravno, spontano. Sam sem pri sebi...

read more