Ajurvedska obravnava
Najstarejše ohranjeno znanje, ki govori o popolnem zdravju. S strani WHO (Svetovne zdravstvene organizacije) je prepoznana kot najstarejši zdravstveni sistem. Posebnost ajurvede je, da človeka obravnava kot celoto, ne le kot povezavo duha in telesa, temveč tudi povezanosti z naravo in Naravnimi zakoni. Ajurveda govori o ravnovesju in če ga znamo ohraniti, potem do bolezni niti ne pride. Zveni zelo preprosto in tudi je. Vse, kar je naravno, je preprosto, le prepoznati in razumeti moramo Naravne zakone. Ajurveda daje največji pomen na preventivi, šele potem kurativi.

Ajurvedska obravnava ali posvet

Zelo pomembno je, da pristopamo k zdravju na različnih ravneh, zato se priporočila na pregledih in svetovanjih dotikajo različnih področij življenjskega sloga. Veliko izvemo o zdravju že iz aktivnosti, ki jih imamo čez dan, rekreacije, telovadbe, kdaj in kako uživamo obroke, kdaj hodimo spat in kdaj  vstajamo, če imamo hobije, kakšni so odnosi s partnerjem, družino, in podobno.

Drugo pomembno področje je prehrana. Najprej ugotovimo, kakšen je prebavni ogenj, oziroma presnova, asimilacija in premiki pomembnih hranil do organov in celic. Temu primerno se predela celoten jedilnik, hrana, ki ni priporočljiva oz. se ji je potrebno izogibati glede na stanje prebavnega ognja in konstitucije, kjer nam pomaga znanje o došah (Vata, Pitta, Kapha). Dober prebavni ogenj je nujen za dobro počutje, razpoloženje, energijo in onemogoča kopičenje nečistoč, ki jih v ajurvedi imenujemo ama oz. neprebavljeno, uradno pa toksini. V ajurvedi so nepogrešljiva tudi zelišča. Vsi preparati so 100 % zeliščni, z dodanimi raznimi minerali, vitamini itd. Uporabljamo jih za hitrejše okrevanje oz. uravnovešanje doš, pri uravnavanju prebavnega ognja in ostalih težavah, ki so že prešla v bolezenske oblike.

Pristop na pregledu je vedno individualen, saj je vsak posameznik drugačen in ima doše, ki kažejo na različno konstitucijo in osebnost. Iz poznavanja doš vemo, katera živila ustrezajo določeni osebi oz. bolezenskemu stanju. Doše se ne dotikajo le prehrane, ampak tudi življenjskega sloga. To, kar nekomu lahko pomaga, lahko drugemu škodi, zato se nasveti na pregledih razlikujejo in so prilagojeni posamezniku.

Ajurvedski posveti so primerni tako za otroke kot odrasle osebe. V primeru dojenčkov v času dojenja in po njem, pa ugotavljamo, kje pri prehrani delajo napake starši. V večini primerov se zgodi, da ko starši odstranijo določene nepravilnosti v prehrani ali dnevni rutini, izginejo podobni simptomi tudi pri dojenčkih. Npr. nepravilna prehrana mame lahko skozi materino mleko povzroča napihovanje ali zaprtost pri dojenčkih, prav tako kožne težave, nespečnost itd. Nasveti se zato nanašajo predvsem na življenjski slog in prehranske navade staršev.

Uporabljamo diagnozo pulza ali tehniko branja srčnega utripa na zapestju, s pomočjo katere ugotovimo neravnovesja v fiziologiji, še preden pride do bolezni. Tako lahko preventivno pomagamo, da do bolezni sploh ne pride, če pa je ta že prisotna, ugotovimo, kaj je vzrok bolezni in tako pravilno svetujemo glede prehrane, življenjskega sloga in svetujemo izbiro zeliščnih preparatov – rasayan, ki pripomorejo, da pridemo čim hitreje do ravnovesja, zdravja, energije, zadovoljstva in dobrega počutja.

Zakaj ima Ajurveda pomembo vlogo pred spočetjem, v času nosečnosti in po porodu ?

Za vsak velik dogodek in dober začetek je potreben uvod, priprava. Pred gradnjo hiše je potrebno pripraviti teren, preden posadimo drevo, moramo izkopati luknjo, jo oskrbeti z rodovitno zemljo in zaliti. Pred zanositvijo je tako za telo kot duha pomembno, da sta v čim boljšem ravnovesju. Po ajurvedi je najbolj primeren čas za spočetje otroka takrat, ko smo v ravnovesju, se počutimo srečni, polni energije, brez bolezni, utrujenosti, stresa in napetosti. Ajurveda pred spočetjem priporoča razna čiščenja, kar pa ne pomeni posta, lakote, odrekanje hrane, temveč nasprotno. Topla, sveže pripravljena in kuhana hrana je tista, ki uravnava vse tri doše. Iz telesa je priporočljivo odstraniti čim več toksinov, strupov, ki se že leta kopičijo znotraj nas tudi zaradi nepopolne presnove. Za čiščenje priporočamo ajurvedske klinike, vendar lahko že sami doma naredite veliko za sebe.

Eden od pokazateljev stanja fiziologije je tudi mesečno perilo. Če je Vata doša v neravnovesju, je mesečno perilo neredno, Pitta povzroča močnejše, tudi bolj boleče menstruacije, z več vnetji, Kapha doša pa več sluzi, strdkov itd. Pri tovrstnih neravnovesjih najpogosteje pomagamo z ajurvedskimi zeliščnimi preparati, ki dajo najhitrejše rezultate. Prav tako priporočamo marma in aroma terapijo, ki izvrstno dopolnjujeta ajurvedske tretmaje.

Pri neplodnosti se upoštevajo vsi zgoraj navedeni nasveti, z dodatnim poudarkom na čiščenju in istočasno krepitvi telesa in imunskega sistema. Zaželeno in priporočljivo je, da sodelujeta oba partnerja, saj je za spočetje pomembna tudi moč spermijev. Ajurveda celovito obravnava čas nosečnosti in daje odgovore, kaj uživati v času nosečnosti in pripravi na porod. Veliko nasvetov in odgovorov daje na vprašanja o prehrani, svetuje o oljenju in masažah, pripravah na dojenje. Opozarjamo pa tudi na bistvene napake, ki jih delajo mlade mamice pri prehrani, ki pripelje do zaprtja in blokad v predelu Apana Vate.

A J U R V E D A   Č L O V E K A   O B R A V N A V A   K O T   C E L O T O ,  V   P O V E Z A N O S T I   Z   N A R A V O  I N   N A R A V N I M I   Z A K O N I  !

Veliko pozornosti se posveča tudi novorojenčku, zato svetujemo, kako lahko sami največ pripomorete k zdravju svojega otroka, na primer  z nežnimi masažami s toplim sezamovim oljem, vadbi oz. vajami, ki pomagajo pri presnovi, napenjanju, mirnemu ambientu, nežni svetlobi, …

Gregor Obronek, terapevt Maharishi Ayurvede, učitelj tehnike Transcendentalne meditacije

www.ajur-veda.si

Morda vas bo zanimalo

Ameriška kiropraktika za otroke

Ameriška kiropraktika za otroke

Za tiste, ki se še niste srečali z »Ameriško kiropraktiko«, naj vam najprej pojasnim kaj to sploh je. Kiropraktika je zdravstvena disciplina, ki poudarja, da ima telo prirojeno sposobnost samozdravljenja brez uporabe zdravil ali operativnih posegov. Osredotoča se na...

read more
Bioresonančna terapija

Bioresonančna terapija

Je naravna in učinkovita terapevtska metoda, ki je osnovana na biofizikalnem principu: Skoraj pri vseh boleznih ugotavljamo moteče in napačne informacije, ki so shranjene v zapisu naših celic. Te popačene informacije lahko s pomočjo elektrod odvajamo iz telesa...

read more
Kiropraktična obravnava

Kiropraktična obravnava

Doktor kiropraktike (ZDA), ki je izurjen za izvajanje Websterjeve tehnike in je opravil specializacijo iz kiropraktike na področju pediatrije (licencirano s strani mednarodnega združenja za pediatrijo IPA), se osredotoča na pravilno nevro-biomehaniko križnice in...

read more