Ameriška kiropraktika za otroke
Za tiste, ki se še niste srečali z »Ameriško kiropraktiko«, naj vam najprej pojasnim kaj to sploh je. Kiropraktika je zdravstvena disciplina, ki poudarja, da ima telo prirojeno sposobnost samozdravljenja brez uporabe zdravil ali operativnih posegov. Osredotoča se na povezavo med telesno strukturo (predvsem strukturo hrbtenice) in delovanjem telesnih funkcij (ki jih usklajuje živčni sistem) ter ugotavlja kako ta povezava vpliva na ohranjanje in obnovo zdravja. Kiropraktiki se zavedajo, kako pomembno je sodelovanje z drugimi izvajalci zdravstvenih storitev, kadar je to v najboljšem interesu pacienta in je potrebno. Kiropraktiki so glasniki kakovostnega življenja in dobrega počutja ter pacientom poudarjajo, da so poleg fizične obravnave pri kiropraktiku zelo pomembni tudi zdrava prehrana, redna vadba in nenazadnje tudi duševno zdravje. Usmerjena je k vitalističnem pristopu zdravljenja, ki upošteva načelo, da so vsi organski sistemi zavedni, samorazvijajoči, samoobnavljajoči in samoozdravljivi.

Za pridobitev naziva Doctor of Chiropractic (ZDA) je potrebno zaključiti nacionalno priznan štiriletni univerzitetni študijski program (ustreza šestletnemu študijskemu programu v Evropi) po predmetniku, ki obsega najmanj 4.200 ur predavanj, laboratorijskih vaj in pripravništva ter je po številu predavanj in vaj primerljiv s študijskim programom medicine. Študij kiropraktike na priznani fakulteti praviloma traja od štiri do pet akademskih let. Zaradi same narave kiropraktike in zapletenih tehnik obravnave je znaten del študija namenjen kliničnim vajam.

Doktorji kiropraktike (ZDA) smo strokovnjaki na področju zdravja in dobrega počutja ter vam lahko svetujemo o zdravem življenjskem slogu. Pomembno je, da v okviru zdravega življenjskega sloga redno obiskujete kiropraktika, ki preveri morebitno prisotnost subluksacij vretenc. Kiropraktiki smo strokovnjaki za odkrivanje in odpravljanje subluksacij, ki ustvarjajo pritisk na živec. Ta pritisk je majhna stvar, ki prekine pretok miselnih impulzov in zmanjšanje pretoka povzroča bolezni telesa in možganov ter motenj živčnega sistema ter tako vašemu telesu omogoči, da v celoti izrazi svoj potencial.

Pediatrična nevrološka korektivna obravnava se začne ob rojstvu otroka. Raziskava, ki jo je opravil dr. Allen Guttman, dr. med., je pokazala, da ima 80 % novorojenčkov motnje perifernega živčnega sistema, ki so najverjetneje povezane z nepravilnim položajem vratnih vretenc zaradi naporov med porodom. Nadalje je ugotovil, da se že ob rahli obravnavi s sredincem klinična slika nemudoma normalizira, včasih pa se to zgodi kasneje. Trenutno je na voljo obilo literature o odpravi težav, kot so kolike, sindrom razdražljivega dojenčka, astma, težave z vedenjem in osredotočanjem, prebavne težave, močenje postelje, težave s spanjem, s kiropraktičnimi nevrološkimi obravnavami kot alternativni pristop brez zdravil.

Zakaj je kiropraktika pomembna za otroke?

Še preden otrok dopolni dve leti, njegov nevrološki razvoj doseže vrhunec. Otroški živčni sistem ostaja izjemno plastičen vse do 16. leta, medtem ko zgodnje izkušnje izjemno vplivajo na vseživljenjsko zdravje, obnašanje in učenje. Če v tej zgodnji fazi razvoja poskrbimo, da je živčni sistem brez motenj, s tem pripomoremo k ustreznemu razvoju sinaptičnih poti ter optimizaciji zdravja in sposobnosti telesa, da se prilagaja stresu.

Ameriški kiropraktiki ne pregledujemo in obravnavamo otrok, ker je nekaj narobe, temveč ker želimo zagotoviti, da je vse v redu ! Kiropraktična obravnava je pot vašega otroka do optimalnega zdravja in dobrega počutja.

Tudi če otrok nima bolečin in ne kaže simptomov bolezni, vam toplo priporočam pregled, saj  so redni obiski celotne družine pri kiropraktiku del zdravega načina življenja. Ko starši spoznajo, da je bistvo kiropraktike zagotoviti optimalno zdravje in delovanje telesa, se odločijo za redne obiske ter tako uberejo proaktivni pristop in ne čakajo, da se pojavijo motnje in simptomi.

Pomembno je dejstvo, da kiropraktika ne pozdravi ničesar, temveč to nalogo opravi telo vašega otroka! Kiropraktiki so strokovnjaki za odkrivanje in odpravljanje subluksacij ter motenj živčnega sistema ter tako telesu otroka omogočijo samozdravljenje in samouravnavanje. Z odpravo motenj živčnega sistema se lahko znatno izboljša delovanje vseh sistemov v telesu otroka med njegovo rastjo in razvojem.

Ne glede na starost pacienta je cilj kiropraktične obravnave isti, in sicer odpraviti motnje živčnega sistema. Metode pregledovanja in izvedbe se lahko prilagodijo tako, da čim bolj ustrezajo fizični in razvojni stopnji posameznika. Ameriška kiropraktika je varna, primerna in učinkovita za otroke.

KIROPRAKTIKA: ODSTRANI MOTNJE ŽIVČNEGA SISTEMA ZA DOSEGO OPTIMALNEGA ZDRAVJA IN KREPITEV SPOSOBNOSTI TELESA, DA SE PRILAGAJA STRESU, ZARADI ČESAR SE ZMANJŠA POJAVNOST MOTENJ IN SIMPTOMOV.

Marko Cvetko, D.C

Morda vas bo zanimalo

Ajurvedska obravnava

Ajurvedska obravnava

Najstarejše ohranjeno znanje, ki govori o popolnem zdravju. S strani WHO (Svetovne zdravstvene organizacije) je prepoznana kot najstarejši zdravstveni sistem. Posebnost ajurvede je, da človeka obravnava kot celoto, ne le kot povezavo duha in telesa, temveč tudi...

read more
Bioresonančna terapija

Bioresonančna terapija

Je naravna in učinkovita terapevtska metoda, ki je osnovana na biofizikalnem principu: Skoraj pri vseh boleznih ugotavljamo moteče in napačne informacije, ki so shranjene v zapisu naših celic. Te popačene informacije lahko s pomočjo elektrod odvajamo iz telesa...

read more
Kiropraktična obravnava

Kiropraktična obravnava

Doktor kiropraktike (ZDA), ki je izurjen za izvajanje Websterjeve tehnike in je opravil specializacijo iz kiropraktike na področju pediatrije (licencirano s strani mednarodnega združenja za pediatrijo IPA), se osredotoča na pravilno nevro-biomehaniko križnice in...

read more