Učinkovita zaščita pred soncem

Zaščita pred soncem ni nikoli odveč, tudi izven poletne sezone. Prihod poletja pomeni, da je čas za piknike, izlete na bazen in na plažo – in veliko število sončnih opeklin. Tudi zimski smučarji in jesenski pohodniki morajo biti ravno tako previdni pred sončnimi žarki kot plavalci. Ljudje, ki delajo na prostem, morajo prav tako upoštevati varnostne ukrepe.

Potreba po zaščiti pred soncem je postala jasna v zadnjih 30 letih, s študijami, ki so pokazale, da lahko prekomerna izpostavljenost soncu povzroči kožnega raka in prezgodnje staranje kože. Sčasoma izpostavljenost soncu poškoduje vlakna v koži, imenovana elastin in ko se ta vlakna razgradijo, se začne koža povešati in raztegovati. Prav tako takrat lažje nastanejo podplutbe in raztrganine, čas za celjenje kože pa se podaljša. 

Če preveč časa preživite na soncu, se lahko na koži pojavijo tudi pege, groba tekstura, bele lise, porumenelost kože in lisasta pigmentacija. Prav tako se lahko majhne krvne žile pod kožo razširijo.

Škodljivi sončni žarki – ter žarki sončnih svetilk in solarijev – lahko povzročijo tudi težave z očmi, oslabijo vaš imunski sistem in vam povzročijo kožne spremembe. 

Poškodbe telesa zaradi sonca povzroča nevidno ultravijolično (UV) sevanje, ki nas doseže v dolgih valovnih dolžinah, znanih kot UVA, in krajših valovnih dolžinah, znanih kot UVB. UVB sevanje lahko povzroči tudi sončne opekline. Toda UVA sevanje z daljšo valovno dolžino je tudi nevarno, saj lahko prodre v kožo in poškoduje tkivo na globljih ravneh.

Porjavelost je znak, da se koža odziva na potencialno škodljivo UV-sevanje tako, da ustvari dodatno pigmentacijo, ki ji zagotavlja nekaj – vendar ne dovolj – zaščite pred sončnimi opeklinami. Pravzaprav je porjavela koža poškodovana koža.

Čeprav moramo vsi sprejeti varnostne ukrepe za zaščito naše kože, morajo biti zunaj še posebej previdni tisti, ki imajo:

 • Bledo kožo
 • Svetle, rdeče ali svetlo rjave lase
 • Zgodovino kožnega raka
 • Družinskega člana, ki je imel kožnega raka

Zmanjšajte čas na soncu

To je še posebej priporočljivo od 10. do 16. ure, ko so sončni žarki najmočnejši. Tudi na oblačen dan lahko do 80% sončnih UV-žarkov preide skozi oblake. Čez dan bodite čim več v senci.

Oblecite se skrbno

Nosite oblačila, ki ščitijo vaše telo. Če nameravate biti zunaj, pokrijte čim večji del telesa in ne pozabite na širok klobuk.

Uporabite kremo za sončenje

Kremo za sončenje uporabljajte v skladu z izpostavljenostjo soncu – v vsakem vremenu in v vsakem letnem času. Preverite oznake krem ​​za sončenje, da zagotovo dobite:

 • Visok zaščitni faktor (SPF) – SPF predstavlja stopnjo, do katere lahko krema za sončenje zaščiti kožo pred sončnimi opeklinami. Kremo nanašajte pogosto, sploh če se veliko potite ali plavate.
 • Zaščito širokega spektra – krema za sončenje, ki ščiti pred UVA in UVB žarki.
 • Vodoodpornost – krema za sončenje, ki ostane na vaši koži dlje, tudi če se zmoči. Vodoodporne kreme za sončenje je treba ponovno nanesti, kot je navedeno na etiketi.
 • Varne sestavine – preverite INCI oznake sestavin, da se izognete škodljivim industrijskim sestavinam, ki prodirajo v vaše telo. Poiščite ustrezne certifikate na etiketi, da se prepričate o njihovi kakovosti. Ni vsaka kozmetika, ki trdi, da je naravna, tudi zares ekološka! (preberi več)

Nasveti za nanašanje kreme za sončenje

 • Priporočeno količino kreme za sončenje enakomerno nanesite na vso nepokrito kožo, zlasti na ustnice, nos, ušesa, vrat, roke in stopala. Večina od nas ne nanese dovolj debelega sloja kreme za sončenje, da bi dosegli količino SPF, kot je navedena na izdelku.
 • Če nimate veliko las, si nanesite kremo za sončenje na vrh glave ali nosite klobuk.
 • Kremo nanašajte dovolj pogosto, odvisno od izpostavljenosti soncu. 
 • Dojenčkom in otrokom zagotovite dodatno nego na soncu.
 • Otroke, starejše od 6 mesecev, vsakič, ko gredo ven, namažite s kremo za sončenje. Razvijte dobre navade za zaščito pred soncem in jih izvajajte skupaj.

Ne pozabite na oči

Sončna svetloba, ki se odbija od peska, vode, betona ali snega, dodatno poveča izpostavljenost UV sevanju, kar poveča tveganje za nastanek težav z očmi, kot sta siva mrena in očesni rak

Dolge ure na plaži ali na snegu brez ustrezne zaščite za oči lahko povzročijo tudi kratkotrajno stanje, znano kot fotokeratitis, ali reverzibilne sončne opekline roženice. To boleče stanje – znano tudi kot “snežna slepota” – lahko povzroči začasno izgubo vida.

Pri nakupu očal se posvetujte s strokovnjakom, prav tako pa je dobro, da tudi otroci nosijo “prava” sončna očala z ustrezno UV zaščito.

 

Nest Kind 

 

Morda vas bo zanimalo

Naša ekološka Bio krema za sončenje

Naša ekološka Bio krema za sončenje

Pomemben del učinkovite zaščite pred soncem je uporaba kakovostne kreme za sončenje. Na tržišču jih je ogromno, zato bodite pri izbiri pazljivi. Kot smo že pisali v članku o naravni in ekološki kozmetiki, vas izgled in napisi na embalažah lahko kaj hitro zavedejo. Pri...

read more
Kako lahko z nakupom steklenice za vodo spremenimo svet?

Kako lahko z nakupom steklenice za vodo spremenimo svet?

Vsak dan smo priča temu, kako trpi naš planet. Kako neodgovorni so ljudje in kakšen odnos imajo do narave - vsakič, ko kupijo kakršen koli plastični izdelek. Onesnaževanje s plastiko je dandanes zelo razširjena težava. Le približno 9 % vse izdelane plastike je...

read more
Premagajmo spomladansko utrujenost

Premagajmo spomladansko utrujenost

Ob pogledu skozi okno vidimo, da se narava prebuja, ptički žvrgolijo, drevesa okrog nas barvno cvetijo, vse je zeleno, začel se je nov krog v naravi, rastline poganjajo, začenja se spet novo življenje... Običajno je pomlad čas, ko pogledamo vase, se očistimo vsega,...

read more