Kako lahko z nakupom steklenice za vodo spremenimo svet?

Vsak dan smo priča temu, kako trpi naš planet. Kako neodgovorni so ljudje in kakšen odnos imajo do narave – vsakič, ko kupijo kakršen koli plastični izdelek. Onesnaževanje s plastiko je dandanes zelo razširjena težava. Le približno 9 % vse izdelane plastike je reciklirane, 12 % vseh plastičnih odpadkov se sežge, preostalih 79 % konča na odlagališčih in v naravnem okolju (podatek za leto 2021). Zaradi onesnaževanja s plastiko v naših oceanih vsako leto umre ogromno število morskih ptic in morskih sesalcev. 

BODIMO ODGOVORNI, KUPUJMO NARAVNE, BIORAZGRADLJIVE IZDELKE.

Mnogi ljudje se ne zavedajo, koliko plastike se zavrže, ko gredo po nakupih. Na srečo obstajajo okolju prijazni, ekološki trajnostni izdelki, ki lahko hitro zmanjšajo ali odpravijo naše plastične nakupovalne odpadke.

Plastenke in skodelice za enkratno uporabo so eden od največjih dejavnikov, ki prispevajo k kopičenju plastičnih odpadkov. Steklenica ali skodelica za večkratno uporabo je eden najlažjih načinov, da spremenimo svoje vsakdanje življenje.

V Nest Kind trgovini najdete številne trajnostne izdelke priznane ekološke znamke Jungle Culture in steklenice švicarske znamke Natures design. Jeste lahko iz čudovitih kokosovih posodic, z visoko kvalitetnim bambusovim priborom ali priborom iz ebenovine, si privoščite smuti ali kak drug napitek v bambusovem kozarcu, si natočite vodo ali naravni sok v steklenico za sproščeno potepanje v naravi.

PREVZAMIMO ODGOVORNOST, NAREDIMO SPREMEMBO PRI SEBI IN  LE TAKO SE BO TUDI SVET LAHKO SPREMENIL.

Na svetu se proda milijon plastenk na minuto!

Ne samo, da ta plastika konča na odlagališčih, v naših oceanih in v drugih delih okolja, kjer lahko povzroči škodo, pogosto vsebuje tudi BPA – potencialno škodljivo kemikalijo, ki jo najdemo v plastičnih izdelkih in lahko preide tudi v vodo ter druge pijače.

Ministrstvo za okolje in prostor je letos ob Dnevih morskih vsebin, ki sta potekala 19. in 20. maja ter Evropskem dnevu pomorstva, ki je bil 20. maja, opozorilo na ugotovitve iz Načrta upravljanja z morskim okoljem 2022 – 2027 – da je na slovenski obali in v morju v povprečju 81% vseh zbranih odpadkov iz plastičnih materialov. Sredozemsko morje je plitvo, obale so zelo gosto poseljene in obremenjene z ribištvom, turizmom in industrijo – vse to doprinese k temu, da je problem onesnaženja morja še večji kot v oceanih.

Plastenke za vodo, plastični kozarci, krožniki, plastične vatirane palčke, plastične slamice ali plastične vrečke uporabljamo le nekaj sekund, minut, največ uro, potem jih odvržemo. Potem več kot 400 let razpadajo, ves ta čas pa zelo obremenjujejo naravo in živa bitja.

Onesnaževanje voda s plastičnimi odpadki je tako velika grožnja morju, ker imajo plastični materiali izredno dolgo življenjsko dobo. Zaradi obstojnosti in kopičenja tovrstni odpadki z morskimi tokovi in vetrovi prepotujejo velike razdalje ter onesnažujejo ne le območje njihovega vnosa, pač pa tudi oddaljena območja, ki niso neposredno obremenjena z viri vnosa odpadkov.

Obstaja veliko načinov za zmanjšanje onesnaževanja okolja s plastiko, ki izvirajo iz našega doma, naših navad – preprosto izberimo okolju prijazne izdelke. 

 

Kako izbrati trajnostni izdelek?

Najprej na izdelku vedno preverimo etiketo, vzemimo si čas, res je vredno. Pogosto nam bodo že oznake na izdelku povedale, kako je bil izdelek izdelan in kakšen bi lahko bil njegov vpliv na okolje. Bodimo pozorni, da je izdelek:

    • Izdelan iz recikliranih materialov
    • Izdelan iz obnovljivih virov
    • 100% biološko razgradljiv
    • Izdelan v skladu z načeli etičnega dela.

Eden najboljših načinov za boj proti onesnaževanju s plastiko je, da živimo ozaveščeno z zgledom, tako da v družini kupujemo kar se da ekološke izdelke, proizvedene z upoštevanjem etike in skrbi za okolje. Več ljudi, ko prepričamo v uporabo trajnostnega, okolju prijaznega izdelka, več ljudi jih bo začelo uporabljati v svojem vsakdanjem življenju in spremenilo svoje navade. Narava in živa bitja nam bodo hvaležna.

Le skupaj lahko spremenimo svet. 

Nest Kind

Morda vas bo zanimalo

Učinkovita zaščita pred soncem

Učinkovita zaščita pred soncem

Zaščita pred soncem ni nikoli odveč, tudi izven poletne sezone. Prihod poletja pomeni, da je čas za piknike, izlete na bazen in na plažo – in veliko število sončnih opeklin. Tudi zimski smučarji in jesenski pohodniki morajo biti ravno tako previdni pred sončnimi žarki...

read more
Premagajmo spomladansko utrujenost

Premagajmo spomladansko utrujenost

Ob pogledu skozi okno vidimo, da se narava prebuja, ptički žvrgolijo, drevesa okrog nas barvno cvetijo, vse je zeleno, začel se je nov krog v naravi, rastline poganjajo, začenja se spet novo življenje... Običajno je pomlad čas, ko pogledamo vase, se očistimo vsega,...

read more