Uspešno dojenje
Dojenje je naravno, spontano, čarobno, čudovito, nežno …

Res je, dojenje je vse našteto in še več, a v sodobni družbi se skoraj vse mame soočajo z najrazličnejšimi izzivi pri vzpostavitvi uspešnega dojenja. Dojenje je lahko za mamo največja nočna mora ali največji užitek ali celo oboje. Različni, dobronamerni nasveti o dojenju, ki prihajajo iz vseh strani, mamo lahko zmedejo, saj več ne ve, kateri nasvet je pravi in tako se lahko znajde v začaranem krogu, kjer dojenje ni nič prijetno, naravno, spontano, čarobno … Žalostno je, da smo kot družba dovolili, da je dojenje prišlo tako daleč. Večina žensk v sodobnem svetu ne zna dojiti in se z dojenjem prvič sooči s svojim prvim podojem, ki je vse prej kot to kar je pričakovala.

Sodobna ženska po navadi vzpostavi uspešno dojenje šele z težkim delom, pravili in nasveti, šele po hudih bolečinah in ko je poteklo ogromno solza. Temu s pravimi pripravami, s pravo podporo iz okolice ne rabi biti tako.

Materino mleko je najboljša hrana za dojenčka. Zakaj je temu tako, govori sledeča informacija, ki je samo majhen delček celotne resnice:

“Mamica s poljubom svojega otročka, z usti ‘vzame vzorec’ patogenov iz otročkove kože. Ti patogeni se prenesejo v mamine sekundarne limfne organe (recimo tonzil) in spominske celice B (specifične za te patogene) so restimulirane. Te spominske celice B potem migrirajo v mamino mleko, kjer proizvedejo prav tista potrebna protitelesa, ki jih njen otroček potrebuje.”

Ta informacija je sicer super zanimiva, a je le drobcen delček razloga, zakaj je dojenje najboljše. O tem, da je dojenje najboljše za otročka, družba že veliko govori, a o čem se premalo govori je, kako uspešno dojiti. Na kratko o tem kako uspešno dojiti: z veliko strpnosti, ljubezni in vztrajnosti.

Lahko pa si pomagamo z 10 preprostimi pravili za uspešno dojenje:

“Pravilo” 1 in 2 – Pravilno Pristavljanje

“Pravilo” 3 in 4 – Povpraševanje – Ponudba

“Pravilo” 5, 6 in 7 – Ponudi Po Potrebi

“Pravilo” 8 in 9 – Pravilna Prehrana

“Pravilo” 10 – Počitek

Willma A.K., IBC, HIBAC, 10 P-jev za uspešno dojenje

Uredništvo Nest Kind

Morda vas bo zanimalo

Moje obdobje po porodu

Moje obdobje po porodu

Zunaj je prekrasen sončen zimski dan Vozimo se domov, kjer nas vsi že nestrpno pričakujejo, babica, dedi in naša psička Tija ter že komaj čakajo, da vidijo novo družinsko članico. Seveda nas ob snidenju vse oblijejo solze sreče, neizmerno veselje in radost. Tija...

read more
Očetovi občutki ob porodu

Očetovi občutki ob porodu

Pot do porodnišnice na Ptuju je bila dolga, še daljša pa zaradi razmer na cesti, snežilo je kot že dolgo ne in po avtocesti smo se vozili 30 km na uro. To pot si bom zapomnil do konca. Prav tako si bom zapomnil spremembo v svojem čutenju. Iz »vse je pod kontrolo« je...

read more
Telesna vadba v nosečnosti

Telesna vadba v nosečnosti

S športom sem se pričela resno ukvarjati relativno pozno, šele proti koncu osnovne šole. Vrsto let sem aktivno trenirala atletiko, tek na srednje in dolge proge, dosegala dobre rezultate ter odnesla domov tudi kakšno medaljo. Ogromno mi pomeni, da sem lahko vsak dan...

read more