10 P – jev za uspešno dojenje
»Pravilo« 1 in 2 – Pravilno Pristavljanje

Pravilno pristavljanje je osnova uspešnega dojenja. Brez pravilno pristavljenega dojenčka, dojenje ne more biti uspešno, ne glede na vsa ostala prizadevanja. Pravilno pristavljen dojenček bo v pravilni drži, dojka se bo pravilno ponudila in dojenček in dojka bosta pravilno združena. Najboljši, najlažji in najbolj sproščujoč položaj za pravilno pristavljanje je biološko hranjenje (BN). Lahko bi ga opisali tudi kot prvinsko dojenje, saj ne zahteva »pravil in protokolov« videti je, kot bi mama in dojenček v objemu počivala.

V prvih dneh, tednih dojenja je v ostalih položajih pomembno, da je dojenček poravnan uho-rame-bok. Dojenček bo v pravilni legi, če bo imel trebušček obrnjen in priležen proti maminem trebuhu, da bo »trebušček-na-trebuh«. Dojka se pravilno ponudi s tako imenovanim »C« ali »U« prijemom, kjer sta palec in kazalec za dva ali tri prste oddaljena od bradavice v »C« ali »U« obliki. S »C« ali »U« prijemom se areola rahlo razbremeni in se kot velik sendvič ponudi pred dojenčkova usteca. To pomeni, da na praktičen način simuliramo ponujanje dojke, kot bi odraslemu ponudili velik sendvič. Da bi odrasel lahko učinkovito ugriznil v velik sendvič, si ga tik pred ugrizom nastavi tako, da ga rahlo stisne, poševno nasloni na spodnjo ustnico in ga »spusti« v usta. Enako je potrebno narediti z dojko. Dojenček se bo najlažje in najučinkoviteje pristavil tako, da dojko držimo v »C« ali »U« prijemu in bradavico oz. areolo naslonimo na spodnjo ustnico, šele nato jo »spustimo« v usteca. Vse to pa mora potekati precej hitro in dojenček seveda mora pred tem na široko odpreti usteca. Da bi dojenček to naredil, ga je včasih potrebno vzpodbujati. Dojenček običajno na široko odpre usteca, če se mu podražijo ustnice. Lahko se jih z bradavico podraži »gor-dol« ali »levo-desno« ali pa se najde svojstven način.

Dojenček je dobro pristavljen oz. prisesan, če je bradavica globoko v dojenčkovih ustecih, brada in nosek sta stisnjena čisto blizu dojke. Mama naj se ne boji, da je nosek preveč stisnjen v dojko, dojenček izkoristi še tako majhno »luknjico«, da lahko diha. Usteca pa so običajno vidno zafrknjena navzven.

»Pravilo« 3 in 4 – Povpraševanje – Ponudba

Za to koliko mleka bodo dojke proizvedle, si je narava zamislila čudovit mehanizem. Imenuje se povpraševanje – ponudba. Povpraševanje se vzpostavi z vsakim podojem, pristavljanjem dojenčka, ponudba pa je odgovor dojke s proizvodnjo mleka. To preprosto pomeni, da več krat, kot bo dojenček izrazil povpraševanje, več krat, ko bo pravilno pristavljen na dojko, več mleka bo ta dojka proizvajala. Gre za skoraj mistično komunikacijo med dojenčkom in dojko. Več kot je povpraševanja, več je ponudbe. Več kot se dojenček doji, več je mleka. Ne pozabiti, da velja tudi obratno, manj kot se dojenčka pristavlja in se recimo dodaja adaptirano mleko, manj je ponudbe, torej manj je mleka.

»Pravilo« 5, 6 in 7 – Ponudi Po Potrebi

Od kod ideja, da bi dojenčki morali jesti po urniku? Za malčke, odrasle je logično, da pijejo, ko so žejni, da jejo, ko so lačni, da poiščejo tolažbo, ko jo potrebujejo … Zakaj torej dojenčki ne smejo izražat svojih želja in svojih potreb? Dojenje ni samo hranjenje! Če to razumemo, potem je tudi veliko lažje dojet, da se dojenčki dojijo po potrebi. Dojenje se ponuja po potrebi, saj se dojenček na dojki nahrani, odžeja, potolaži, pocrklja … Vsakič, ko dojenček joka, ne pomeni, da je lačen ali žejen, a z vsakim jokom dojenček zagotovo nekaj sporoča in dojka ga lahko v večini primerov zelo uspešno pomiri. Dojenčka s tem nikakor ne razvajaš. S tem, da ga vzameš v naročje, da mu ponudiš dojko, mu sporočaš, da ga slišiš in da ti je mar zanj. S tem ga nikakor ne razvajaš, razen seveda, če verjameš, da razvajaš nekoga s tem, da mu ponudiš hrano, ko je lačen, vodo, ko je žejen, objem in poljub, ko ga potrebuje, pozornost, ljubezen, ko jo potrebuje, varnost, zavetje, ko je izgubljen, prestrašen … Nisem še zasledila primera, kjer bi dojenčka razvadili s tem, da bi prisluhnili njegovim osnovnim človekovim potrebam.

»Pravilo« 8 in 9 – Pravilna Prehrana

Pravilna prehrana je tista, ki ti omogoča dobro počutje, tako fizično kot psihično. Pravilna prehrana je redna in zdrava prehrana. Je premišljena in dobro informirana izbira ter način prehranjevanja. Čas dojenja je vsekakor obdobje, ko je potrebno posvetiti dovolj pozornosti prehrani. Vsaj pet obrokov na dan, obroki naj bodo raznoliki, barviti, zdravi, hrana naj bo uravnotežena (bogata z vitamini, minerali, beljakovinami….), sveža, ekološka, lokalna in sezonska prehrana (ELS). Pij vodo, pij dovolj vode. Čas dojenja ni čas za shujševalno dieto ali za večje spremembe prehrambne navade. Prehrana vsekakor vpliva na dojenje, na okus mleka, na počutje mame in počutje mame vpliva na proizvodnjo mleka.

»Pravilo« 10 – Počitek

Če je mama utrujena, izčrpana, prestrašena, »izgubljena«, pod stresom … bo mleko sicer nastajalo toda bo vedno na minimumu. Še enkrat: počutje mame vpliva na proizvodnjo mleka. Zato je ključno, da mama poskrbi zase, da si dovoli pomoč, da si privošči počitek, da sprejme pomoč. Počitek je ključen pri dojenju, saj mamici omogoča, da v divjem vrtincu materinstva najde mir, energijo, fokus, voljo, srečo … A ob pričakovanjih sodobne družbe to danes več ni tako enostavno, kot je bilo včasih. Mamin počitek je nujen za uspešno dojenje in čas je, da to mame in družba končno dojamejo, kajti biti super mama, super žena, super partnerka, super hčerka, gospodinja, uslužbenka… ni naravno. Ženske smo ljudje in zmoremo le omejeno, naravno količino obveznosti. Lahko smo »le« dovolj dobre mame, dovolj dobre žene, dovolj dobre hčere, partnerke, gospodinje, uslužbenke, … dovolj dobre ženske. In to je dovolj.

Pravijo »srečna mama, srečen otrok« in to tudi zelo drži. A ne pozabimo, da za mamino srečo mora poskrbeti tudi okolica in družba!

Povzeto po Willma A.K., IBC, HIBAC, 10 P-jev za uspešno dojenje

Morda vas bo zanimalo

Moje obdobje po porodu

Moje obdobje po porodu

Zunaj je prekrasen sončen zimski dan Vozimo se domov, kjer nas vsi že nestrpno pričakujejo, babica, dedi in naša psička Tija ter že komaj čakajo, da vidijo novo družinsko članico. Seveda nas ob snidenju vse oblijejo solze sreče, neizmerno veselje in radost. Tija...

read more
Očetovi občutki ob porodu

Očetovi občutki ob porodu

Pot do porodnišnice na Ptuju je bila dolga, še daljša pa zaradi razmer na cesti, snežilo je kot že dolgo ne in po avtocesti smo se vozili 30 km na uro. To pot si bom zapomnil do konca. Prav tako si bom zapomnil spremembo v svojem čutenju. Iz »vse je pod kontrolo« je...

read more
Uspešno dojenje

Uspešno dojenje

Dojenje je naravno, spontano, čarobno, čudovito, nežno … Res je, dojenje je vse našteto in še več, a v sodobni družbi se skoraj vse mame soočajo z najrazličnejšimi izzivi pri vzpostavitvi uspešnega dojenja. Dojenje je lahko za mamo največja nočna mora ali največji...

read more