Zdrava aktivna vadba
Čestitke! Noseča si. Čaka te prelepo obdobje rastočega trebuščka in nato še lepši časi, ki jih boš preživljala s svojim dojenčkom.

V kolikor si zdrava, imaš zdravo nosečnost, ti svetujem, da je zelo koristno za tebe in za plod, da nosečnost preživiš aktivno. Večina nosečnic se za vadbo odloči, ker si želi roditi zdravega otroka, ostati fit tudi med nosečnostjo ali pa jim prav nosečnost predstavlja izziv za spremembo življenjskega stila. Prav tako želijo preprečiti prekomerno pridobivanje telesne teže, biti bolj zdrave, se dobro pripraviti na porod in z aktivnostjo obvladovati stres. Varna in pravilna vadba zdrave nosečnice ima številne pozitivne učinke ter je koristna tako za nosečnico kot tudi za plod.

Z nekaterimi strokovnimi raziskavami so celo dokazali, da imajo aktivne nosečnice manj prezgodnjih porodov, nižje tveganje za makrosomijo (prevelik dojenček) in da imajo njihovi otroci višji IQ (inteligenčni koeficient).

Pomembni so tudi pozitivni psihološki učinki vadbe na nosečnico. Z vadbo nosečnica pridobiva boljše samozaupanje, večjo samozavest in samokontrolo, večjo neodvisnost in samostojnost, čustveno stabilnost, boljše obvladuje stres in je nasploh boljše volje.

POZITIVNI VPLIVI VADBE NA NOSEČNICO IN PLOD

Številne strokovne znanstvene raziskave so dokazale, da imajo zdrave aktivne nosečnice :

  • manj bolečin v križu,
  • so manj utrujene in bolje razpoložene,
  • imajo manj krčnih žil in otekanje nog,
  • imajo boljši spanec,
  • so manj depresivne in doživljajo manj stresa,
  • imajo dobro hormonsko ravnovesje,
  • imajo boljši imunski sistem in večjo odpornost.

V nosečnosti ostaneš fit s pravilno prehrano, gibanjem, izogibanjem odvisnostim, pravim razmerjem med delom in počitkom, rednimi preventivnimi pregledi in dobrimi medsebojnimi odnosi. Če boš aktivna v nosečnosti, je velika verjetnost, da boš aktivna tudi po porodu in boš nadaljevala z zdravim načinom življenja.

Pred odločitvijo za vadbo v nosečnosti se posvetuj s svojim ginekologom, s katerim bosta opredelila morebitna tveganja in zaplete. Večina nosečnic lahko varno vadi do poroda, pravzaprav vodilne Svetovne zdravstvene organizacije za področje nosečnosti priporočajo redno, zmerno in primerno vadbo skozi celotno nosečnost in tudi po porodu. (ACOG – American Congress of Obstetricians and Gynecologists in RCOG – Royal College of Obstetricians and Gynecologists).

Katja Britvič, vaditeljica pilatesa, aerobike, vadbe v nosečnosti in poporodne vadbe, pedokinetike

Morda vas bo zanimalo

Premagajmo spomladansko utrujenost

Premagajmo spomladansko utrujenost

Ob pogledu skozi okno vidimo, da se narava prebuja, ptički žvrgolijo, drevesa okrog nas barvno cvetijo, vse je zeleno, začel se je nov krog v naravi, rastline poganjajo, začenja se spet novo življenje... Običajno je pomlad čas, ko pogledamo vase, se očistimo vsega,...

read more
Telesna vadba v nosečnosti

Telesna vadba v nosečnosti

S športom sem se pričela resno ukvarjati relativno pozno, šele proti koncu osnovne šole. Vrsto let sem aktivno trenirala atletiko, tek na srednje in dolge proge, dosegala dobre rezultate ter odnesla domov tudi kakšno medaljo. Ogromno mi pomeni, da sem lahko vsak dan...

read more
Dvignimo svoj imunski sistem

Dvignimo svoj imunski sistem

Znašli smo se v obdobju zime, respiratornih virusov, prehladov, gripe, bakterijskih in virusnih okužb. Da bomo ZDRAVI mi in naši najbližji ter imeli kar se da dober imunski sistem, moramo v tem času dobro poskrbeti za svoje telo, ga podpreti z ekološkimi prehranskimi...

read more